Tutorijal

Zlatna pravila prekrasne kose koje svaka žena mora znati

By  | 

Ovo su baš sve tajne žena, koje imaju kosu kao iz reklama. Učite od njih!

miranda kerr frizura lob

1. Perite kosu maksimalno 2-3 puta sedmično

Koliko često bi trebalo prati kosu? Vječno pitanje, za koje se stručnjaci jednoglasno slažu samo u jednome – pranje kose svaki dan je velika pogreška, bez obzira koliko vam odgovarao taj osjećaj čistoće. Prirodna ulja vaše kose dizajnirana su kako bi ju zaštitila, a ako svakodnevno šamponirate kosu, tako ih ispirete. Želite li zdravu i lijepu kosu, vodite računa o tome da ju ne perete više od 2-3 puta sedmično, a za krizne situacije tu su genijalni suhi šamponi, za koje nećete požaliti, ako investirate u njih.

frizura lob

2. Ciljajte svoje vlasište

Koristite svoj šampon samo na tjemenu te pritom pazite da ga dobro umasirate u vlasište, kako bi potaknuli cirkulaciju. Šampon će se u tušu sam “spustiti” prema vrhovima, a poticanje cirkulacije pomaže u detoksikaciji tjemena.

hair-washing-2

3. Izbjegavajte vruću vodu

Namakanje kose u vrućoj vodi, isušit će ju te ostaviti zapetljanom, što će pak dovesti do njezinog pucanja. Zato, ohladite malo stvari, bez obzira na to koliko vam odgovarao taj vrući mlaz.

jennifer-lawrence-bob

4. Izbor odgovarajućeg regeneratora i pravilno nanošenje su krucijalni

Osim regeneratora, počastite svoju kosu hranjivom maskom jednom tjedno. Također, nakon šamponiranja, pobrinite se da svoju kosu prvo malo posušite običnim ručnikom, a tek onda nanesete regenerator. Naime, višak vode u kosi, učinit će da vaš regenerator ne uspije prodrijeti u vaše vlasi, kako bi ona izgledala zdravo i sjajno. Ako nemate vremena za to, dobro istisnite višak vode iz nje, jer kod kose pune vode, nema prostora da ona apsorbira bilo što drugo. Osim toga, pokušajte ne nanositi regenerator na korijen, već na vrhove, kako biste izbjegli da se vaše vlasište brže masti.

cetka za rascesljavanje

5. Češljajte kosu dva puta dnevno

Zdrava i lijepa kosa zahtjeva redovito češljanje, a pritom mislimo na dva puta dnevno: ujutro i navečer, po minutu. Nemojte biti grubi te ju nipošto nemojte češljati dok je mokra, jer ćete uzrokovati njezino lomljenje. Frizeri također preporučuju detangle četke za ovaj postupak, ali i njihovo redovito pravilno čišćenje, jednom mjesečno, mješavinom sode bikarbone i mlake vode. Četkica za zube odlično će vam poslužiti za detaljnije čišćenje, dok vodite računa i o tome da svako malo s njih uklonite otpalu kosu, kako biste im produžili vijek trajanja.

skroz-ravna-kosa-gigi

6. Pravila sušenja kose

Opće pravilo lijepe kose glasi: nikada ju nemojte sušiti previsokim temperaturama, jer ćete ju tako garantirano oslabiti. Neka toplina zraka bude takva da bude ugodna na stražnjoj strani vaše ruke. Također, nemojte koristiti vruće styling alate svakodnevno, a pritom mislimo i na pegle te uvijače. Nakon što operete kosu, pričekajte 15 minuta, prije nego ju krenete sušiti. Time ćete umanjiti vrijeme izlaganja kose fenu, što će svakako biti pozitivna stvar za nju. Nije ni loše da koristite zaštitne styling proizvode prije sušenja, držite sušilo na dovoljnoj udaljenosti te mičete kosu prilikom idealnog feniranja. Što ju više mičete, više ćete volumena dobiti. Kada vam je 80 posto kose suho, zabacite ju prema naprijed te ju tako sušite, s naglaskom na feniranju vrhova. Razlika će biti odmah vidljiva.