Kosa

Zbog čega vam se boja kose brzo ispira?

By  | 

zenski-magazin-zasto-vam-se-boja-kose-brzo-ispira(3)

 

Veliki problem kod svih žena koje se farbaju jeste brzo ispiranje boje…

Naročito se ovo odnosi na one žene koje farbaju kosu u crvenu, smeđu, ali i u ostale tamnije boje. To se dešava zbog nekih grešaka koje često radimo, nekad nesvjesno, a nekad i zbog neznanja.

Kako bi vam kosa duže izgledala kao da je svježe ofarbana, pročitajte koje se greške često prave i kako da ih popravite.

1. Tretiranje kose toplotom

U današnje vrijeme su obavezne frizure koje podrazumjevaju spravice za njihovo pravljenje, poput pegle za kosu i figara. Iako su jako dobri i čine čuda od naše kose, oni imaju negativan efekat na našu kosu, ali i boju zbog njihove toplote.  Toplota otvara kutikulu vlasi, pa se boja brže ispira, umesto da bude duže zadržana.

Ovo isto važi i za pranje kose vrućom vodom. Zato se preporučuje da se kosa pere mlakom, a ispira hladnom vodom, kako bi se kutikula zatvorila i na taj način sačuvala molekule farbe. Pored ovoga, ne zaboravite da prije pravljenja frizure obavezno na kosu stavite preparate za zaštitu kose od toplote.

2. Pogrešan odabir šampona

Ne postoje džabe šamponi za obojenu kosu i za različite boje kose. Često se prevarimo pa mislimo da nije važno koji šampon koristimo, a u stvari je to vrlo bitno. Šampon koji bi trebalo da izbjegavate je onaj koji je namjenjen protiv peruti.

Šamponi protiv peruti imaju jače sastojke koje utiču na korjen dlake i kožu glave, kako bi uticao na uklanjanje peruti. Samim tim utiče i na boju kose, tako što je skida sa vlasi. Izaberite šampon koji je namjenjen za očuvanje boje kose (ako ima baš za vašu boju – još bolje) i perite kosu sa njim minimum dvije nedelje nakon farbanja. Takođe nemojte prati kosu 24 sata od farbanja, kako bi se farba bolje fiksirala za vlasi.

3. Negativan uticaj hlora

Hlor je kao što i same znate generalno štetan za kosu, bilo da je farbate ili ne – jer je isušuje maksimalno. Hlor iz bazena može da promjeni boju pigmenta, pa samim tim i da utiče na nanetu farbu za kosu.

Izbjegavajte minimum dvije nedelje odlazak na bazen, a ako baš ne možete da ne odete na plivanje, obavezno stavite kapu za plivanje i izbjegavajte ronjenje.

 

Izvor: zenskimagazin.rs