Aktuelnosti

Zbog čega trebamo koristiti šampone bez sulfata?!

By  | 

Da je kosa je oduvek bila strast svjedoče brojne borbe žena da je održe dugom, zdravom i sjajnom. Prvi na borbeno polje dolaze šamponi bez sulfata. Evo zašto nam trebaju!

Zaslijepljeni ciljem o raskošnoj kosi često pravimo greške u koracima. Tako samo odabir pogrešnog šampona može u mnogome otežati put do lijepe i njegovane kose, a da to i ne znamo. I dok se s jedne strane trudimo da pružimo najbolje kosi, upotrebom šampona sa sulfatima vrtimo se u krug, jer joj s druge strane oduzimamo ono najbitnije.

Ako se pitate da li šamponi bez sulfata mogu da očiste kosu kao oni koji sadrže sulfate, odgovor je DA! Zato nema nikakve potrebe žrtvovati kosu i uzalud je izlagati rizičnim preparatima jer je ovo bolja varijanta pranja kose.

Šampon-bez-sulfata 1151292

Šta su sulfati?
Kada pomislite na sulfate, vjerovatno vam naziv deluje previše hemijski i ne možete ni da pretpostavite šta se krije iza njega. Odgovor je ipak mnogo jednostavniji.

Sulfati su sintetički proizvedene materije koji se koriste u preparatima za uklanjanje nečistoća i masnoća u cjelokupnom domaćinstvu i kozmetici. Nalaze se i u preparatima za čišćenje kuće zbog svoje snage da dubinski otklone masnoću i prljavštinu.

Da li ima potrebe nešto tako okrutno stavljati na kosu i kožu? Naravno da ne, zato i postoje šamponi koji ne sadrže sulfate. Oni savršeno rade isti posao, ali na veoma povoljan i manje ugrožavajući način.

Funkcija sulfata je da očiste kosu, odnosno odstrane masnoću i prljavštinu koja se nakupila na kosi. Kako bi to uspeli deluju prilično oštro, pa sa sobom odnose i prirodna ulja kose i kože glave.

To dovodi do isušivanja, slabljenja i urušavanja zdravlja vlasišta koje sa sobom nosi niz problema. Kosa postaje krhka, suha, podložna lomljenju i opadanju, ostaje bez sjaja i gubi boju. Mogu izazvati neprijatan svrab, osip, crvenilo, a dlaku učiniti grubom ii krutom na dodir.
Sulfate u šamponima ćete pronaći već među privim sastojcima na listi, a prepoznaćete ih pod sledećim nazivima:

Sodium Laureth Sulfate (SLES),
Sodium Lauryl Sulfate (SLS),
Ammonium Lareth Sulfate (ALS),
Sodium Coco Sulfate.
Pored ovih postoje i drugi oblici sulfata u kozmetičkim preparatima. Iako je uvreženo mišljenje da stvaraju bogatu pjenu, što se pogrešno tumači kao dobra efikasnost šampona u uklanjanju nečistoća, to ipak nije tako. Postoje šamponi bez sulfata koji isto mogu da pene, a svakako besprekorno čiste kosu.

Upotreba šampona sa sulfatima zbog hemijske jačine posebno se ne preporučuje osobama sa osetljivom kosom i kožom. Mogu izazvati niz iritacija i urušiti zaštitnu barijeru kose, što dovodi do potencijalnih oštećenja.

Close up portrait of frustrated young brunette woman with messed hair on white background

Zašto koristiti šampon bez sulfata?
Šampon koji trenutno koristite odgovara Vam pa ne vidite potrebu zašto da ga menjate za onaj koji ne sadrži sulfate. Međutim, ako niste obratili pažnju na neke znake koje Vam kosa šalje i prepoznali ih kao upozorenje, vrijeme je da se malo detaljnije pozabavite ovim problemom.

Prije nego što vam određenije predstavimo sulfate i njihovu ulogu, moramo napomenuti da se bez njih i te kako može. Čak je vrlo poželjno izbjegavati ih. Šamponi bez sulfata postaju apsolutni hit u kozmetičkom svijetu, posebno kada je u pitanju prirodna kozmetika, a ova inovacija donosi niz benefita za kosu i kožu glave. Upravo zato što narušavaju zdravlje dragocjene nam kose i kože, postali su poznati i omiljeni među korisnicama.

Šamponi bez sulfata koriste se kako bi postigli isti cilj prilikom pranja kose, a to je oslobađanje kose od prljavštine i masnoće, ali na zdraviji način. Upotrebom šampona koji u svom sastavu ne sadrže sulfate, na nježan način čistite dubinski kosu, štedeći je od jakih hemijskih supstanci koje rade isti posao. Pomažu ujedno da kosa bude jaka i gusta, da nije masna, da nema perut i to sve na potpuno prirodan način.

Pranje kose šamponom bez sulfata preporučuje se svima. Mogu ga koristiti svi tipovi kose. Savetuje se upotreba i osobama sa masnom kosom jer će delotvorno ukloniti višak masnoće.

Moroccanoil šampon bez sulfata
Ovo je odličan šampon za dubinsko čišćenje bez sulfata, fosfata i parabena. Namjenjen je za skidanje naslaga i nečistoća sa kose, bilo da su u pitanju toksini iz okruženja, masnoće, silikoni, naslage kamenca od tvrde vode, hlor ili nešto drugo. Sve ove nečistoće talože se na kosi uslijed čega ona postaje beživotna, krta i suva. Moroccanoil šampon vremenom uklanja sve ove nečistoće i oporavlja kosu redovnom upotrebom.

Kako deluje?
Arganovo ulje i ulje avokada vraćaju kosi izgubljenu prirodnu vlažnost, lavanda i kamilica umiruju tjeme, keratin obnavlja ćelije dlake a ekstrakt jojobe normalizuje proizvodnju sebuma. Moroccanoil šampon sadži i ruzmarin koji uklanja perut i čisti tjeme, podstiče cirkulaciju i time i rast kose.
Ovo je idelana formula za kosu oštećenu farbama i drugim hemijskim tretmanima.
Njega karateriše slabija pjena koju možete aktivirati dodavanjem još vode. Ukoliko to nije dovoljno, isperite šampon i ponovite postupak pranja.

7290113142374as Website-Haute-Pick_Moroccanoil 73c260da2f91541b04998581b1980b49