Higijena

Zašto su antioksidansi zaista dobri za našu kožu!

By  | 

Zar je potrebno više reći od toga da čine vašu kožu fenomenalnom!
Pretpostavit ćemo da ne znate sigurno šta su to antioxidansi. Naravno da znate da su oni odlični za vas, i da se nalaze u svim proizvodima za njegu kože. Ali da li znate zašto ih nanosite na vašu kožu, čemu oni stvarno pomažu? skin-1532020039
Antioksidansi su ustvari prirodni vitamini i minerali, kao što su vitamin A, C, E i zeleni čaj – koji štite vašu kožu od slobodnih radikala. Slobodni radikali predstavljaju molekule u prirodnom okruženju koji štetno djeluju na vašu kožu, tako što usporavaju lučenje kolagena i oslabljavaju elastin. Nastaju iz zagađenog zraka, hemikalija i dima. Kako kaže dermatolog Mona Gohara, slobodni radikali izvlače život iz vaše kože.
Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale, i štite vašu kožu od oštećenja. Neki od antioksidanata također posvjetljuju vašu kožu, smiruju upalne procese, pa čak i zaglađuju kožu.
Zeleni čaj
UMIRIVANJE
Iznenađeni ste, da zeleni čaj je odličan i kao topli napitak ali i na vašoj koži. Zeleni čaj je bogat s polifenolima, koji ne samo da uništavaju slobodne radikale, ali takođe djeluju i kao protu-upalne supstance koje ubrzavaju zamlađivanje kože. Kako je izjavila dermatolog Melissa Kanchanapoomi Levin, koja radi u bolnici Sinai, najbolji odabir zelenog čaja preporučuje osobama koje boluju od kožnih oboljenja kao što su rosacea, psorijaza, osobe koje imaju osjetljivu kožu i kožu podložnu aknama. 0000000146_750_400_cut
Međutim, ukoliko mislite da možete uzeti samo većicu s zelenim čajem i staviti je na lice, varate se. Ukoliko želite efektivne rezultate, mi vam savjetujemo da koristite serume na bazi zelenog čaja, često ćete vidjeti u sastojcima da je pod nazivom ekstrakt camellia sinensis list.
Vitamin C
POSVJTLJIVANJE
Vitamin C je ultimativni antioksidant idealan za suhu i umornu kožu. Kao i zeleni čaj, ima umirujuće svojstvo i hidratizira kožu. Sličan kao i retinol, potiče lučenje kolagena i zaglađuje nravnu kožu. Ali najveće dejstvo ima na svjetloću kože. Korištenjem vitamina c u toku 6-8 sedmica, posvjetlit će vašu kožu, te će znatno smanjiti hiperpigmentaciju na vašoj koži, kao i tamne mrlje, te će u potpunosti osvježiti vašu kožu.
Vitamin A
ANTI AGING
Zanimljivo, ukoliko niste znali, vitamin A je isto što i retinol, tj. retinol je koncentrovani vitamin A. Retinol ustvari zaglađuje kožu, ispunjava bore, omekšava grubu kožu, posvjetljuje kožu, ublažava ožiljke i tamne mrlje na licu, te drastično smanjuje akne ( čak i hormonalne cistične akne).
Retinol možete koristiti samo tokom noći, kada koža najviše radi, njegu možete pojačati i s nrugim antioksidansima , ali izbjegavajte koristiti vitamin C, ukoliko imate osjetljivu kožu.
Vitamin E
HIDRATACIJA
Vitamin E je odličan za sve i za svakog. Najpopularnija je vrsta antioksidansa, jer čini čuda na vašoj koži u svakom pogledu, ali nije jakog intenziteta. Prirodni je sastojak koji spriječava upalne procese, odličan je zaštita protiv slobodnih radikala iprijevremenog starenja. Čini vašu kožu mekanom i nježnom na dodir, te spriječava nastanak ožiljaka.
Iako je sasvim dovoljan kao sam antioksidans, u kombinaciji s vitaminom C ima nevjerovatna djelovanja u borbi protiv slobodnih radikala.download (1)