Tutorijal

Vodič za farbanje kose u plavo

By  | 

Ovo je jedna od najkomplikovanijih i najopširnijih tema. Jedan od fenomena oko kojih se vrti frizerska industrija, i taj fenomen, koliko god se činilo, nije utihnuo ni malo.

jessica-hart-plava-kosa

Nijanse i tonovi

Farbe imaju svoju nijansu i svoj ton. Nijansa označava dubinu boje, odnosno koliko je boja svijetla ili tamna, dok ton označava odsjaj koji farba u sebi sadrži. Nijansa je obilježena prvim brojem, dok su odsjaji obilježeni brojem iza tačke ili kose crte.
Na primjer, farba ima oznaku 9.1 – devetka u ovoj oznaci označavaće svijetloplavu nijansu, a .1 pepeljasti odsjaj.
Prije nego što se odlučite za farbanje dobro proučite ove brojke, od njih zavisi rezultat farbanja.

Boju sa kutije zaobiđite u širokom luku radi dobrobiti vaše buduće boje.

Možda zlatno plava izgleda super na djevojci s kutije, ali ta farba će vrlo vjerovatno na vašoj glavi biti pile-žuta.
Nijanse plavih boja za kosu:
6 – tamno plava
7 – srednje plava
8 – svijetlo plava

9, 10, 11, 12 se kod svakog proizvođača drugačije obilježavaju, u pitanju su najsvjetlije plave, specijalno plave i sl.
Farbe pod brojem 6, iako nazvane plavom, to zapravo nisu. One za oko spadaju u srednje smeđe nijanse. Ukoliko želite tamnije prirodno plavu kosu – krenite od broja 8 koja na kosi izgleda otprilike ovako:

plava boja kose

Odsjaj kao osnova farbanja

Odsjaj farbe je ključan kada farbate kosu u plavo, od njega zavisi da li će vam boja biti žuta, pepeljasta, bijela, bež ili bisernog tona.
0 – prirodan
1 – pepeljast
2 – violet
3 – zlatan
4 – bakarni
5 – crveni
6 – mahagoni
7 – duhan
8 – biserni
9 – bež

Ovi odsjaji znaju da se razlikuju kod različitih brendova, ali je u suštini i kod većine to – to. Blodovani su odsjaji najčešće zastupljeni u plavim nijansama, trojku nisam obilježila jer se najčešće to zlatno izbjegava u krajnjem rezultatu. Posljednji trend je i strawberry blonde, koja je neka riđkasto plava, ali o tome u nekom drugom postu.

Za rukovanje odsjajima potrebno je izuzetno iskustvo ili znanje, a nerjetko i jedno i drugo. Plave nijanse kod profesionalnih brendova uvjek su posebno formulisane, sa pomješanim tonovima, kako bi se dobila prirodna nijansa. Odsjaj birate prema sledećem krugu boja:

kolor karta

Ako imate prirodni crveni odsjaj, vaša bitka je najteža. Birajte tonove iz zelenog spektra, odnosno pepeljaste, ili duboko pepeljaste, primjera radi, biće 12.1 ili 12.11. Ukoliko vaš crveni pigment nije jako izražen, ali opet imate problema sa izvlačenjem boje, pokušajte sa mješanjem prirodnog i pepeljastog tona, primjera radi – 12.01. Ukoliko imate onog riđeg tona, tona boje rđe, vaš odsjaj je violet. Ukoliko vam je problem žutilo, vaš odsjaj je iz plavog spektra, često nazvan – biserni. Vrlo često proizvođači mješaju odjsjaje radi veće efektivnosti i pokrivenosti najrazličitijih problema toniranja.
Nekada gotove formule ne zadovoljavaju individualne potrebe pa se u tu svrhu koriste korektori, odnosno toneri. Dodaju se po centimetru u farbu, i mješaju se sa prirodnim tonovima ili neutralnim. Izgledaju ovako:

siva boja za kosu

Platinasta ili ne?

Dosta djevojaka koje se farbaju u plavu teže bijelo platinastoj kosi. Ovo često zadaje nesnosne glavobolje, i figurativno, a nekad i bukvalno kada se koristi suviše agresivna farba, hidrogen ili blanš.
Zdrava platinasta kosa može biti isključivo i bez izuzetka samo kosa koja je prirodno svjetlija i pritom nema crveni pigment. Sve ostalo rezultiraće polovičnim efektom i kosom lošeg kvaliteta.
Koliko god bilo teško ovo da prihvatite – prvobitnu bitku sa platinastom kosom ste izgubile ako prirodno nemate predispozicije da budete plavuše.

Umjesto toga, izaberite prirodnije nijanse, u rasponu od 8-10, kako biste lakše izvukli željeni ton. Pravilo važi – što manja razlika između prirodne i željene nijanse, to ćete lakše izvući boju bez neželjenih tonova. Ukoliko ste prirodna šestica, pepeljasta devetka će izgledati ovako:

plava boja kose

A sa najsvjetlijim plavim, najčešće očekujete ovo:

bijela boja kose

A dobijete…

baby-one-more-time-live-from-las-vegas-britney-spears-15785420-500-375

 

ODRŽAVANJE ZDRAVE PLAVE KOSE

Svaka farbana kosa zahtjeva jaku njegu. Plava kosa je u tome, pored crvene, šampion. Veoma je jaka, hidrogeni koji se uz njih koriste su agresivni, a nerjetko se pribjegava i blanšu.
O njezi tretirane kose preporučujemo da obavezno uvedete i tretman dubinske hidratacije. Dužinu ne farbajte svaki put, dovoljno je jednom u par meseci napraviti preliv i osvježiti ton. Farbanje jakom farbom i jakim hidrogenom iznova i iznova će, bez izuzetka, sigurno uništiti vašu kosu.

Izbjegavajte feniranje i peglanje na najvišoj temperaturi, umjesto toga napravite neku zaštitnu frizuru. Koristite leave in preparate u raznim oblicima koji će vašu kosu zaštiti od spoljašnjih uticaja. Takođe, obratite pažnju na izbor adekvatnog šampona i pažljivo češljajte kosu, da bi se manje kidala.
Kakvo je vaše iskustvo u farbanju u plave nijanse?