Kosa

Vodič kroz vrste pletenica

By  | 

 

Ukoliko ne želite da vam je svaka pletenica – samo pletenica, već želite da, kada posjetite frizera tačno kažete šta želite bez pretjeranog objašnjavanja, onda pročitajte naš mali vodič kroz vrste pletenica. Razgledajte, uživajte i odaberite pravu kombinaciju baš za sebe!

Obratna pletenica (Inside-Out)

Ova pletenica je u prinicpu ista kao i redovna, samo se plete obratnom metodom – iz unutrašnjosti ka spolja, te je vizuelni efekat skroz drugačiji.

obratna pletenica

 

Danska pletenica
Danska pletenica je u stvari obratna pletenica koja prati oblik glave i obično se plete poprijeko u odnosu na glavu.

danska modernapletenica

Mljekarica pletenica (Milmade braid)

Ovakve pletenice su nekada nosile mljekarice, i iako joj porijeklo nije modernističko, ona je poprimila planetarnu popularnost. To je pletenica koja je sa ukosnicama prihvaćena za kosu i podignuta oko glave kao vijenac. Brza i praktična, a preduslov je zaista dugačka kosa.

pletenica za kosu

Pletenica riblji rep (Fishtail)
Ovo nije obična „riblja kost“ kako ste možda pomislili. Ova pletenica se plete sa mnogo sitinijim pramenčićima i u osnovi ima dva veća pramena iz kojih se izvlače manji i upliću u drugi veći. Efekat je zaista romantičan.

riblja pletenica Fishtail

Vodopad pletenica
Ovo možda i nije klasična pletenica, ali se kosa plete tako da pramenovi padaju u obliku vodopada. Sve je više dama koje upravo ovakvu fizuru biraju za svoj veliki dan.

vodopad pletenica

 

Kruna pletenica
Na prvi pogled, ova pletenica može da vas podsjeti na „mljekaricu pletenicu“, ali je njen način pletenja sasvim drugačiji. Kod ove pletenice pramenovi se pletu u krug, iz centra tjemena, i pletenica je fiksirana (bez kačenja šnala) okolo glave.

kruna pletenica

Klasična riblja kost (Mermaid braid)
Klasičnu riblju kost svi znamo da ispletemo. Odlična je kao rješenje za sve poslovne prilike ili trenutke kada vam treba fantastična frizura a kosa vam nije najčistija.

moderna pletenica

Stepenasta pletenica (Ladder braid)
Sam naziv govori o tome da ova pletenica ima: stepenove, odnosno podsjeća na ljestve. Veoma ju je zgodno ukombinovati u neku casual varijantu, ali ipak, osoba koja vam ovo plete, zaista mora znati šta radi.

stepenasta pletenica

Karusel pletenica
Ovom pletenicom možemo nazvati svaku koja se na neki način obmotava, odnosno vrti oko vaše frizure.

pletenica u trendu

Postoji još veliki broj vrsta pletenica, ali su sve one manje-više kombinacije ovih gore nabrojanih. Sve u svemu, pustite kosu, pustite mašti na volju i uplovite u romantičan svijet divnih pletenica.

Izvor:glambox.rs