Uncategorized

Svakodnevne greške kojima uništavamo kosu

By  | 

Svaka žena želi da ima sjajnu i zdravu kosu i u tu svrhu često koristi razne proizvode za njegu kose. Međutim, ponekad ti proizvodi mogu da naprave više štete nego koristi. Takođe, pojedine svakodnevne navike mogu da unište kosu. Koje su to najčešće greške koje pravimo dok njegujemo kosu.

Treatment-of-dry-hairs

Češljanje mokre kose

Vlas kose se najlakše može oštetiti dok je mokra, pa se preporučuje da se kosa ne češlja dok nije potpuno suva. Raščešljajte dobro kosu prije pranja, a ukoliko baš želite da je počešljate dok je mokra, obavezno nanesite regenerator i raščešljajte je gustim češljem prije ispiranja.

Zanemarivanje tjemena

Da bi vam kosa bila zdrava i sjajna, potrebno je da njegujete i tjeme glave. Masiranjem tjemena vrhovima prstiju se ubrzava protok krvi, a preparatima za njegu tjemena se jača korijen kose.

Pranje kose svakog dana

Stručnjaci kažu da je kosa najljepša kada prirodna ulja sa tjemena preuzmu korijen kose. Kosu perite svakog drugog ili čak trećeg dana. Ako se probudite sa lošom frizurom koju jedino feniranje može da spase, malo je pokvasite i sredite je četkom i fenom.

Intenzivno trljanje peškirom

Ukoliko pokušavate da osušite kosu trljajući je peškirom, vrlo je vjerovatno da ćete je zamrsiti i izlomiti vlasi. Mokru kosu uvijte u peškir i sačekajte da tkanina upije vodu, a zatim je rastresite prstima. Ovaj način sušenja dugo traje, ali na duže staze će vam kosa biti zahvalna.

Upotreba preparata za stilizovanje prije sušenja

Greška koju često pravimo kada želimo da nam frizura traje što duže je nanošenje laka, gelova i pjena za kosu prije sušenja. Sastojci ovih preparata se lako lijepe za mokru kosu, a pod uticaj toplote koju proizvodi fen, dolazi do trajnog oštećenja korijena kose. Prije feniranja koristite isključivo proizvode prilagođene mokroj kosi ili ih u potpunosti izbjegavajte.