Kosa

Šta znače brojevi na farbama za kosu? – Upoznajte boje za kosu!

By  | 

 

Većina žena boji kosu. Većina žena ne zna da protumači oznake na farbama za kosu. Zato ćemo vam mi u ovom tekstu pojasniti brojeve i nazive nijanse zbog kojih često dobijete boju kose koji baš i niste željele.

Šta znače brojevi na farbama za kosu?

Sigurno ste primjetile da proizvođači farbe za kosu obilježavaju određenim brojevima. Nazovimo ih broj “X” i broj “Y”, te je oznaka na boji X/Y ili X.Y, zavisno od brenda i proizvođača. Ta dva broja u kombinaciji predstavljaju nijansu i ako znate da pročitate, tačnije, razumijete šta koji broj označava, više nećete kupovati pogrešnu boju za kosu!

Unique_nianser_1_b

Šta označava prvi broj na bojama za kosu?

Prvi broj na farbama za kosu označava osnovnu boju. To znači, pokazuje boje od crne 1 do najsvjetlije plave 12. Rijetko ko, da ne kažemo, niko nema nijanse 1 i 12. Svi se krećemo u rasponu od 3 do 9. Podjela boja izgleda ovako:

1 – crna
3 – tamno smeđa
4 – smeđa
5 – svijetlo smeđa
6 – tamno plava
7 – plava
8 – svijetlo plava
9 – veoma svijetlo plava
10 – extra svijetlo plava
11 – ultra svijetlo plava
12- specijalno svijetlo plava

*Nazivi plavih nijansi od broja 10 do 12 mogu da variraju, zavisno od proizvođača.

Osnovne boje označavaju koliko nam je tamna, odnosno svijetla boja kose.

Šta su brojevi iza / ili . na farbama za kosu?

Oznake brojeva iza osnovne boje, naziva se podton. Tako imamo sljedeće boje:

/0 prirodna
/1 pepeljasta
/2 violet   *Napomena – Kod nekih brendova, oznaka za violet je 6!
/3 zlatna
/4 bakarna
/5 mahagoni
/6 crvena
/7 braon
/8 biserna

Kombinacijom tih podtonova tih tonova dalje nastaju:

/01 prirodno pepeljasta
/11 intenzivno pepeljasta
/12 pepeljasto violet (kod nekih je ta nijansa /16)
/21 pepeljasto-violet (kod nekih je ta nijansa /61)
/34 zlatno-bakarna
/43 bakarno-zlatna
/44 intenzivno bakarna
/53 mahagoni zlatna
/54 mahagoni bakarna
/56 mahagoni crvena
/66 intenzivno crvena
/71 braon pepeljasta
/73 braon zlatna
/74 braon bakarna
/75 braon mahagoni
/77 intenzivno braon
/81 biserno pepeljasta

Tako bi 12/81 bila specijalno svijietlo biserno pepeljasto plava, a 6/73 – tamno plava braon zlatna, dok je 7/77  plava intentivno braon.

Da li vam je jasnije?

Prvi broj označava koliko je kosa tamna/svijetla a drugi koji će podton/nijansu imati.

Krug boja na paleti farbi za kosu?

Primetili ste da većina farbi za kosu (sve profesionalne) imaju na kraju kataloga boja nacrtan krug boja. Taj krug će vam pomoći da utvrdite:

  • farbe za kosu kojim bojama možete neutralisati određenu nijansu, tako što ćete naći podton koji je u krugu boja na suprotnom kraju od boje koju želite da neutrališete.
    Npr. ako želite da neutrališete žut ili narandžast ton na nosi, vidjećete da se oni nalaze suprotno od sive i ljubičaste. To znači da se upravo tim podtonovima neutrališu žuta i narandžasta. Ovaj problem najčešći je kod plavuša, pa ako ste i vi među njima, pogledajte kako da vaša plava kosa ne bude žuta.
  • koliko brzo će se boja ispirati – što je boja bližu centru kruga, to je prirodnija i postojanija. Boje koje se nalaze na spoljnoj ivici kruga najbrže se ispiraju. Ti su obično crveni podtonovi i jako svijetle plave nijanse sa bisernim odsjajem.

A čemu služe korektori i toneri za boju?

Korektori, kako im sami ime kaže, koriguju boju. To su one intenzivne boje koje ima svaki katalog farbi za kosu, plava, crvena, žuta, pepeljasta, bijela… Dodaju se u boju za kosu i pojačavaju određeni pigment i neutrališu neželjeni.

Pepeljasti korektor se koristi za neutralisanje žutog tona i često ćete čuti da ga zovu grafit. Crveni korektor pojačava intenzitet crvene boje. Bijeli posvetljuje plavu boju. Sa tonerima ipak oprezno, posebno sa sivim i plavim, da vam kosa ne poprimi baš te boje.

Kako da vam boja kose bude baš onakva kakvu ste željeli?

Kada kupujete boju, zaboravite kako ona izgleda na kutiji. Čak i na katalogu. Najprije odredite vašu prirodnu nijansu kose ili boju koju želite da prefarbate. Obavezno pročitajte uputstvo koliko tonova boja posvjetljuje/potamnjuje kosu. Ne možete očekivati da imate platinsato plavu nijansu ako vam je kosa tamno smeđa i prvi put se farbate.

Na kutijama nekih proizvođača predstavljen je rezultat zavisno od toga kakova vam je podloga. Nije 100% vjerno, ali može da pomogne.

Obratite pažnju i na:

  • pravilan odnos boje i hidrogena – nemojte sipati hidrogen otprilike. Odnos boje i hidrogena je jako važan za konačan izgled boje
  • koristite boju i hidrogen istog proizvođača – tako se obezbjeđuje najbolji rezultat jer su formule kompatibilne
  • pravilno vrijeme držanja boje – ni kraće ni duže, nego onoliko koliko piše.

Svoju boju za kosu možete iskoristiti i za pravljenje preliva za kosu kako biste osvježili boju i produžili vrijeme između dva farbanja. Tako ćete bojenoj kosi vratiti sjaj a manje će se isušiti.

Kombinovanje boja i postizanje savršene nijanse boje kose nije uvjek jednostavno ali poznavanje oznaka na farbama za kosu može vam biti od značajne pomoći da znate koje se boje neutrališu a koje “pojačavaju”.