Nokti

Šta nokti pokušavaju da vam kažu o vašem zdravlju

By  | 

Svejedno da li volite ili ne da mažete lak za nokte, morate voditi računa o svojim noktima. Da, većina nas voli dobar crveni lak koji čini naše nokte i ruke preljepim, ali čim skinete lak i vidite neku promjenu, to znači da vaši nokti  žele nešto da vam kažu. Ako vam se nokti stalno ljušte, to može biti pokazatelj lošeg varenja. Ako su vam nokti dosta žuti, to može biti znak gljivica. Bez obzira na to kako negujete svoje nokte, morate da znate da pročitate znake koje vam oni šalju. Evo nekih od njih.

1) VAŠI NOKTI SE LJUŠTE

Ako ste primetili da vam se nokti ljušte, to može da znači da vam organizam slabije apsorbuje minerale.

Ovo može biti prouzrokovano time što možda ne sažvaćete dobro hranu, a takođe može da znači da imate malu količinu kiseline u stomaku i da vam organizam ne vari dobro hranu.

2) VAŠI NOKTI SU TVRDI KAO KAMEN

Ako su vam nokti previše tvrdi, jaki i ne lome se, to može biti znak da su vam nokti u dobrom stanju. Nastavite sa zdravom ishranom, vježbanjem i njegom noktiju koju ste do sada primjenjivali.

3) PRIMJEĆUJETE BJELE TAČKICE PO NOKTIMA

Iako mnogi ljudi misle da su bjele tačkice znak nedostatka kalcijuma, to može biti i mala površina gljivica na noktima ili rezultat nekog udarca koji je nokat pretrpeo.

Ako vas nokat boli, potražite pomoć ljekara za lječenje gljivica. A, ako vas ne boli i deluje vam kao da je rezultat nekog slučajnog udarca o nokat, onda morate da sačekate da bjela tačka prosto preraste nokat, pa da je isječete.

4) VAŠI NOKTI SU LOMLJIVI

Postoji nekoliko razloga zbog kojih vam se nokti lome, a oni mogu biti beznačajni i opasni. Vaši nokti mogu da se lome jer su predugo izloženi vodi, sapunu ili deterdžentu, a može da bude u pitanju i nešto opasnije, kao što su endokrini poremećaji ili loša ishrana.

Ključna stvar kod određivanja problema zbog kog vam se nokti lome je da obratite pažnju na promjene u boji ili debljini vaših noktiju. Ako primetite promjenu u izgledu noktiju i ako se problem nastavi i kad prestanete da perete sudove na ruke, potražite pomoć lekara.

5) VAŠI NOKTI SU ŽUTI

Pored pušenja, vaši nokti mogu da postanu žuti i zbog drugih stvari. Prvo, to može biti gljivična infekcija noktiju, koja se može izlečiti anti-fungalnim ljekovima koje će vam doktor prepisati. Ako nije to u pitanju, vaši nokti bi mogli da postaju žuti jer ih prečesto lakirate, a ne koristite bazu. Dajte noktima da dišu tri dana nedeljno bez laka za nokte i radite tako na svakih par nedelja, i redovno mažite bazu pre nanošenja laka u boji.

5) PRIMJEĆUJETE TAMNE VERTIKALNE LINIJE U BOJI

Tamne mrlje ispod noktiju mogu da budu benigni mladeži ispod nokatne ploče, a pojedinačne linije u boji mogu da budu pokazatelj melanoma. Ako primjetite ovako nešto, odmah posjetite dermatologa.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.