Tutorijal

SIJEDA KOSA: OBOJITI ILI NE?

By  | 

Malo je onih koji su ravnodušni kad u ogledalu ugledaju bijele vlasi, no sijeda kosa nije “smak svijeta“ nego je, štoviše, postala svjetski trend.

sijeda kosa

 

S jedne strane, sve više žena ponosno nosi svoju prirodno sijedu kosu, a s druge strane, mlade žene namjerno boje kosu tako da izgleda sijedo jer je takva frizura trenutačno vrlo moderna. Ruše se predrasude da sijedo znači staro i neprivlačno, jer, doista, sijeda kosa može biti izuzetno ženstvena, seksi i “chic“. Samo je treba pravilno njegovati i nositi sa stilom.

“Genetski programirano” vrijeme za sijede

S godinama vlasi prirodno izblijede jer se smanjuje aktivnost stanica melanocita koje proizvode pigment melanin što kosi daje boju. Znanstvenici kažu da je u svakoga genetički “programirano“ vrijeme kada će dobiti sijede, no očito na to utječe i način života. Nekada su se prve sijede vlasi obično pojavljivale u tridesetima, a danas su često vidljive puno ranije, što potvrđuju dermatolozi i frizeri. Smatra se da uzroke treba tražiti u stresu, nezdravoj prehrani, štetnim navikama poput pušenja, ali i sve većoj uporabi različitih kemijskih preparata za kosu. Na preuranjenu pojavu sjedina mogu utjecati i razne zdravstvene tegobe poput, primjerice, manjka vitamina B i poremećaja rada štitnjače.

Sijeda kosa prirodno je grublja i “čvršća“, pa zahtijeva intenzivniju njegu i redovito šišanje. Želite li prikriti sijede vlasi, najprije se savjetujte s frizerom je li uopće potrebno sveobuhvatno bojenje, ili će biti dovoljan preljev ili pramenovi.

Slavne žene kao inspiracija…

Mlade žene boje kosu tako da izgleda “poput bakine“. Već su to iskušale pjevačice Lady Gaga, Rita Ora, Pink, Rihanna…

riihanna frizura

 

Sijeda kosa prirodno je grublja i “kruta“ jer ne gubi samo pigment melanin nego i keratin, osnovni gradivni protein. Stoga je manje gipka i sklonija isušivanju. Želite li nositi svoju sijedu kosu bez bojenja, održite je lijepom i vitalnom tako da je nakon šamponiranja nahranite regeneratorom, a poželjni su i tjedni “jači“ tretmani (maska ili tretmani u salonima) koji će joj dati sjaj. Sijeda kosa ne smije izgledati zanemareno ni neuredno, pa je redovito šišajte svakih četiri do šest sedmica.

Odlično su rješenje moderne frizure koje nisu samo “trendi“ nego imaju i učinak pomlađivanja.

siva boja za kosu

Kako prikriti (bojati) sijedu kosu?

Želite li prikriti sijede vlasi kojima je kosa mjestimično “prošarana“, topli pramenovi privlačan su kontrast srebrnosijedoj kosi. Razne tehnike pramenova također mogu biti dobro rješenje kad imate veću količinu sijedih vlasi.

Najpotpunije prekrivanje sijedih vlasi dobiva se bojenjem kose trajnom bojom, no to je i najzahtjevnije jer iziskuje česte posjete frizeru zbog izrasta. Nježnija boja (u pravilu bez amonijaka) je preljev koji ne može potpuno prekriti sijede, ali ih može “omekšati“, dati im sjaj te izvrsno izbalansirati razliku u boji.

Dobro je znati:

•    Postoje proizvodi posebno osmišljeni za njegu sijede kose: šamponi, regeneratori, maske…

•    Sijedu kosu treba dobro nahraniti i iznutra – obogatite prehranu namirnicama koje obiluju vitaminima B i E, nezasićenim masnim kiselinama, proteinima i mineralima.

•    Čupanje sijedih vlasi nipošto se ne preporučuje zato što tako možete uništiti folikul vlasi, pa nova više uopće neće izrasti.

•    Zdravija alternativa kemijskim bojama za kosu su boje na bazi prirodnih sastojaka s ekocertifikatom.

•    Za potamnjivanje i prikrivanje mjestimično sijede kose, stručnjaci za prirodnu njegu preporučuju pripravke od ružmarina, kadulje i nima.

•    Za privremeno bojenje sijedih vlasi nude se posebni gelovi te sprejevi za prekrivanje izrasta. Ispiru se već jednim pranjem.

 

Izvor: ordinacija.vecernji.hr