Aktuelnosti

Savjeti za zdravu i sjajnu kosu bez ispucalih vrhova!

By  | 

Njega kose je puno više od pranja i stavljanja regeneratora. Prema njoj, baš kao i prema koži cijelog tijela, trebamo se odnositi pažljivo i nježno, kako bi nam što duže krasila glavu.

Šamponiranje, ispiranje, balzam pa ponovo ispiranje, potom trljanje ručnikom i sušenje fenom…Tako otprilike izgleda rutina njege kose većine žena i muškaraca, uz poneki tretman maskom i prirodnim uljima. No, njega kose uključuje puno više pažnje ako, naravno, želite da vam je što duže sjajna, zdrava i bez ispucanih vlasi.

Osim korištenja proizvoda za vaš tip kose, postoje i drugi sjajni trikovi koji će se održati “mladom”.

Sušite kosu ručnikom s mikrovlaknima

Način na koji sušite kosu itekako je važan za očuvanje zdravlja i ljepote kose. Ako kosu nakon pranja gnječite i “kuštrate” na sve strane, odmah prestanite s tom navikom. Tako ćete je samo zapetljati i slomiti hrpu vlasi, a to ne želite, zar ne? Umjesto toga, nježno je umotajte u ručnik, lagano stisnite po dužini da izađe višak vode i pričekajte da se malo osuši u njemu.

Ručnik s mikrovlaknima upija brže i bolje od običnog.

Najbolji ručnik za sušenje kose jest onaj s mikrovlaknima koja apsorbiraju pet puta više vode od tradicionalnih ručnika, što omogućuje brže sušenje i manje trenja. Kosu nikada ne sušite sušilom dok je jako mokra.

H200fe7ee4fef44f189a0dd63de32f2656

Izbjegavajte komplicirane frizure

Iako visoki konjski rep ili bogata punđa s hrpom ukosnica izgleda odlično, prečesto nošenje ovakvih frizura ne donosi ništa dobro vašoj kosi. Ako još  tome dodamo lak za kosu i proizvode za stiliziranje, vlasi će postati poroznije, kosa suha i bit će sklonija oštećenjima.

Obične gumice također ubrzavanju starenje vaše kose jer trgaju vlasi, dok ih gelovi i voskovi preopterećuju. Kosa s mnogo ostataka proizvoda za stiliziranje zahtijeva temeljitije i duže pranje, što je za nju jednom riječju – mučenje.

frizure-za-svadbu-vencanje-maturu-paolla-beograd-elegancija

Priuštite kosi cjelonoćni tretman

Iako maske za kosu većinom ispiremo ili koristimo one u spreju koje se ne ispiru, zašto ne biste prespavali s maskom za kosu te je oprali tek ujutro? Cjelonoćne maske specijalno su dizajnirane za suhu kosu koja je ujutro obnovljena i prekrasna.

Nanesite masku na kosu, zaštitite je kapicom za tuširanje i pravac spavanac. Ujutro je dobro isperite i divite se vašoj novoj kosi!

7edc9534e84a5340ae6c

Obratite pažnju i na unos vitamina

Ako ste primijetili da vam kosa pojačano ispada i ne raste, možda vam nedostaje nekog vitamina u organizmu. Zdravlje kose ne ovisi samo o preparatima, već prvenstveno o onome što stavljamo u svoje tijelo. Dakle, pojačajte unos povrća i voća, orašastih plodova i cjelovitih žitarica, a možete uzimati i dodatke prehrani za jačanje kose.

U njih ulaze i oni na bazi kolagena, bjelančevine koja gradi vezivno tkivo i čija proizvodnja s godinama opada pa koža gubi elastičnost i jedrost, a kosa postaje suša. Neka istraživanja kažu da unos kolagena odgađa pojavljivanje sijedih vlasi, a kosa je zbog njega čvršća, fleksibilnija i generalno zdravija.

vitamini-oci

Redovito šišajte vrhove

Iako kosa raste iz korijena, uklanjanje oštećenih vrhova važno je za njezino zdravlje. Naime, rascvjetani vrhovi nastavljaju se cijepati ako se ne šišaju te se tako kosa oštećuje cijelom dužinom. Prema preporukama frizera, kosu biste trebali kratiti svaka dva do četiri mjeseca, ovisno o brzini rasta vaše kose.

hairdressing

Ne zaboravite na piling vlasišta

Uklanjanje mrtvih stanica na tijelu uključuje i kožu na glavi na kojoj se taloži ostaci šampona, balzama i proizvoda za stiliziranje. Zato je važno jednom mjesečno tjemenu dati tretman specijalnim pilingom za vlasište.

On će napraviti bitnu razliku koju ćete i osjetiti i vidjeti – kosa će biti sjajnija, neće biti prisutan osjećaj težine već lakoće te se neće brzo mastiti. Između tretmana pilingom odličan su izbor masažeri za tjeme koji pospješuju cirkulaciju i omogućavaju temeljitije uklanjanje nečistoća s glave.

PilingVlasista3