Aktuelnosti

Savjeti za održavanje plave boje kose!

By  | 

BEBLONDE_landing

Žuta kosa vam zadaje glavobolje?Uklonite žutilo na ovaj način!
Žuta kosa koja se može javiti nakon farbanja, a posebno plavuše znaju koliko su ovi tonovi neželjeni. Kako ukloniti neželjene tonove sa kose?
Plava boja kose, sinonim je ženstvenosti i seksipila. Do platinastih, pepeljastih i bisernih nijansi, nije tako lako doći kao što mislimo.
Nerijetko se dešava da se na kosi pojave neželjeni žuti tonovi, bez obzira da li se sami farbate ili ste se prepustili vještim rukama profesionalca.
6b1bca72dc4072dfdc8749f2ae6b3968

Žuta kose poslije farbanja
Da li će kosa postati žuta nakon farbanja, zavisi od mnogo faktora od kojih je zapravo najvažniji pigment vaše kose. Sama farba, nije dovoljna da se postigne željena boja.

U zavisnosti od pigmenta, nekome će biti potrebno blajhanje prije samog farbanja. Žene sa naših prostora, najčešće imaju crveni pigment koji je najproblematičniji.
Naredni faktor koji utiče na pojavu žute kose je vaša prirodna boja koja u značajnoj mjeri može otežati ili olakšati sam postupak farbanja.
Kod dama koje imaju izrazito crnu boju kose, ovaj postupak je znatno teže izvesti nego kod osoba koje imaju svetlije nijanse.
Osobama sa plavom kosom je neuporedivo lakše da postignu željenu nijansu bez bojazni da će njihova kosa poprimiti žućkasti pigment.
Dok će prirodnim plavušama, koje imaju prirodno plavu kosu, biti potrebna samo kvalitetnija farba, dame koje imaju tamniju boju kose moraju prethodno koristiti blanš.
Žuta kosa, javlja se posle nekoliko pranja ili odmah nakon samog farbanja.
39d25311be0301e48497f4742cceec8c

Ono što takođe može dovesti do pojave žute kose jeste sam kvalitet vaših vlasi.

Zdrava kosa najbolje prima boju. Da bi ona bila takva, jasno vam je da joj treba pružiti odgovarajuću njegu. Sve u cilju zdrave kose bez oštećenja i peruti.

Prilikom odabira farbe za kosu, birajte provjerene proizvođače, odnosno farbe koje se po svom kvalitetu izdvajaju od drugih kao i one koje imaju dobru pokrivnu moć.

Za farbanje u plavo, od velikog je značaja ton koji boja ima u sebi.

Upravo on definiše kakav će odsjaj kosa imati. Obavezno pročitajte uputstvo na kom piše koliko tonova boja posvetljuje. Farbe za kućnu upotrebu, posvetljuju od 2 – 4 tona, dok one koje koriste profesionalci od 6 – 7 tonova.

To znači da ukoliko se odlučite za farbu na kojoj je naznačeno da posvetljuje za 3 tona, ako imate tamniju kosu, ne možete očekivati da postignete svijetlo plavu kosu. Za to će vam biti potrebna farba koja posvetljuje bar za 6 tonova.

Žuta kosa nakon blajhanja
Dame koje žele da postignu izrazito svijetle nijanse plave kose, prije svega moraju ukloniti sve pigmente sa kose. Uloga blanša za kosu je da uklanja pigmente, ali ih u isto vreme i slabi.

Kod smeđe i crne kose, pigmente nije moguće ukloniti samo korišćenjem blanša. Kosa će dobiti žute nijanse.

Da biste to izbegli, birajte plavi blanš i mješajte ga sa hidrgenom od 9% ako imate smeđu, a sa hidrogenom od 12% ukoliko imate crnu kosu u razmjeri 1:3.

Važan korak – predpigmentacija
Kako biste uklonili crveni pigment sa kose, jedan od načina da to postignete je da uradite predpigmentaciju. Za sprovođenje ovog postupka, potrebno je prilično dosta vremena pa se iz tog razloga, on veoma retko sprovodi.

Uklanjanje pigmenta sa kose, drugačije se naziva i suho farbanje. To znači da se boja bez upotrebe hidrogena nanosi na kosu. Neophodno ju je držati bar pola vremena koliko se to inače radi kada je klasično farbanje kose u pitanju. Nakon toga, kosu je potrebno prefarbati željenom bojom.

Preliv od farbe za žutu kosu
Da biste se riješili neželjenih žutih tonova na kosi, jedan od načina je da upotrebite preliv za kosu. Ove proizvode možete kupiti kao gotove ili ih sami napraviti.

Postoji nekoliko načina kako da to učinite, a mi vam predstavljamo dva koja su najbrža i najjednostavnija, a vi odlučite koja od ove dve varijante vam više odgovara kako biste neutralisali žutu kosu.

Preliv za suhu kosu
Ovaj preliv možete koristiti i na mokroj i na suhoj kosi. To ćete postići mješanjem jednake količine željene nijanse farbe za kosu i 3% hidrogena. Stvar je izbora da li ćete smjesu nanijeti samo na razdjeljak ili na cijelu dužinu. Ostavite neka djeluje 15 – 20 minuta.

Ovo je optimalno vrijeme koliko je potrebno da se preliv drži na kosi, ali u zavisnosti od ličnih potreba, možete ga isprati ranije ili pak duže držati od propisanog vremena. Obično dame koje imaju crnu kosu, moraju držati preliv na kosi i do 30 minuta, dok je plavušama često dovoljno samo 5 minuta.

Preliv za mokru kosu
Preliv koji možete nanijeti i na mokru kosu napravićete mješanjem jednakih količina farbe u željenoj nijansi, hidrogena od 6% i šampona koji inače koristite.

Naša preporuka je da to budu prirodni, blagi šamponi koji ne sadrže sulfate, parabene i silikone. Nakon što sastojke promješate, dodajte malo vode. Vodite računa da smjesa ne postane previše gusta. Preliv nanosite na kosu koju ste prethodno pokvasili. U zavisnosti od boje kose, planirano vrijeme djelovanja, trebalo bi da bude od 5 – 30 minuta.

Preliv protiv žutila
Ukoliko želite da napravite preliv koji će trenutno ukloniti žute tonove, birajte sivi preliv za kosu koji ćete napraviti na jedan od načina koji smo već objasnili. Preliv možete koristiti i na suhoj i na mokroj kosi, samo u tom slučaju vodite računa o odnosu farbe i hidrogena. Posebnu pažnju posvetite odabiru tona farbe i nijanse koju koristite.

Upotrebom suprotnih boja, posmatrajući paletu boja, postiže se najbolja neutralizacija tonova. Ljubičasta se nalazi naspram žute pa je i preliv u ovoj boji najbolje koristiti za neutralisanje žute kose.

Ukoliko želite da neutrališete crvenkaste tonove, birajte plavičasti preliv, a za one narandžasto – riđe, pravi izbor biće zelenkasti preliv.

Ljubičasti šampon kao top rješenje
Jedan od najčešće korišćenih proizvoda koji su namenjeni neutralisanju žute kose, upravo je ljubičasti šampon, tj. šampon za plavu kosu. U sebi sadrži pigmente koji prikrivaju tople tonove, kojih želimo da se rješimo.
4206

Koristi se jednom do dva puta u toku nedelje. Kao i sa bilo kojim drugim proizvodom za njegu kosu morate se striktno držati uputstva koje se nalazi na pakovanju kako se ne bi dogodilo da završite sa tamnijom nijansom.

Na ovaj način, moguće je eliminisati previše žutog tona, ukoliko ovim šamponom za kosu prečesto perete ili ga predugo ostavite na kosi.

Da se to ne bi dogodilo, frizeri savetuju da pri svakom korišćenju, ljubičasti šampon razblažite sa običnim. Tako ćete biti sigurni da niste preterali.

Ljubičasta maska protiv žute kose
Neutralizaciju žute kose možete postići i uz pomoć ljubičaste maske za plavu kosu. Baš kao i šampon i ona poseduje supstance koje hrane i njeguju farbanu kosu. Sadrži ljubičasti pigment i nanosi se jednom nedeljno na cijelu dužinu.

https-wwwpianetacapelliit-102-cotril

Ljubičasti leave – in sprej za žutu kosu
Za razliku od šampona i maske leave – in sprej za kosu se ne ispira. Njihova osnovna namjena je da spreče pojavu žutih tonova i pruže zaštitu farbanoj plavoj kosi.
Pored toga, štite dlaku od isušivanja i toplote, popunjavajući je aktivnim sastojcima u koji između ostalog ulazi i keratin. Vraćaju sjaj, olakšavaju raščešljavanje i ojačavaju površinski sloj dlake. Dovoljno ih je naneti nakon pranja kose. Ovaj proizvod, preporučuje se ženama sa: blajhanom, farbanom plavom kosom, kao i osobama sa izbeljenim pramenovima, ali i onima sa suhom i sjedom kosom.
4206-1