Aktuelnosti

Saopštenje Saveza frizera Bosne i Hercegovine

By  | 

U vrijeme vanredne situacije u kojoj se trenutno nalazimo zbog pandemije korona virusa, mnogi od nas se susreću sa istim problemima, a jedan od njih je i zaposlenje odnosno očuvanje posla i malih biznisa i obrta.
Obraćamo se ispred Saveza frizera u BiH, sa porukom  ka vladama Kantona F BiH kao i samoj Vladi Federacije.​ Naša struka je pogođena kao turizam i ugostiteljstvo.​ Mi svi predstavljamo mala preduzeća, a neki lanci salona su i srednja preduzeća koja zapošljavaju i do 80 radnika. ​ Ukupan broj zaposlenih frizera je oko 12.000 uzevši u obzir i distributersku industriju frizerske opreme i proizvoda koji zapošljavaju također 10- ine komercijalista i adminstracije, broj zaposlenih u frizerskoj industriji je i veći. Sve ove firme su zatvorene odlukom kriznog štaba.​ Većina frizerskih salona je u iznajmljenim prostorima, sa kreditnim zaduženjima sa radnicima od čijih plata zavise njihove porodice.​hair-cutting
Svi gore navedeni trenutno imaju stopostotne gubitke, svaki priliv novca navedenih obrta, i preduzeća zavisi od dnevnog prometa salona.​ Stoga vam se obraćamo sa zahtjevom da što prije donesete odluke o moratorijima kredita,​ Sufinansiranje doprinosa u potpunosti za 3 i 4 mjesec ne odlaganje plaćanja. Sufinansiranje neto plata 70%. Odgađanje plaćanja PDV-a do 31.05.2020.​ Morate uzeti u obzir da je vašom odlukom ugrožena egzistencija i samih poslodavaca i njihovih porodica, ne samo radnika u frizerskim salonima jer oni su u istoj poziciji kao i njih​. ​ Isto tako želimo obavijesitti sve frizere u Bosni i Hercegovini da Savez frizera u BiH svakodnevno radi kako bi zaštitili našu struku. Poslali smo dopise Vladi RS-a , Vladi Federacije BiH, Ministarstvima. Imamo odličnu suradnju sa Obrtničkom komorom Federacije BiH. Sve odgovore koje dobijemo na naše upite, te obavijesti koje dobijemo preko obrtničke komore objavit ćemo na facebooku od Saveza frizera u BiH.
Molimo kolege frizere za strpljenje, jer se nadamo da će vlasti imati razumijevanje i za nas frizere.