Uncategorized

Rutina koja vam pomaže da se riješite masne kose!

By  | 

Ideja da kosu pripremite na to da bude manje masna može se pomalo činiti smiješna zbog očitih razloga. Naime, činjenica da vam kosa nije živa a količina sebuma koja je potrebna tjemenu se u velikoj mjeri zasniva na ishrani, genetici i drugim različitim faktorima. Postoji razlog zašto se o ovoj temi malo priča – to je zato što u svemu ovome ima pomalo i istine.

Činjenica da ne odgovara svima pranje kose svaki dan nije nikakvo iznenađenje. Većina nas ipak želi duže spavati i izaći vani sa frizurom koju najbolje opisuje rečenica: „Ovakva sam se probudila“.

Iako ne možete kosu istrenirati da bilo šta uradi u klasičnom smislu te riječi, ono što možete uraditi je da uvedete u svoj život nekoliko ključnih promjena. Tj. da uvedete stvari koje će promijeniti svakodnevnu rutinu i pomoći pri smanjenju nakupljanja ulja, pri distribuciji stvorenog ulja i izbjegavanju preparata koji čine više štete nego koristi.

1. ČETKA

Prva stvar koju morate znati je da ulje nije neprijatelj. Ustvari, ono pomaže da se ostatak kose održi zdravim. Svakodnevnim raščešljavanjem kose pomažete da se ulje lakše ispere sa korijena kose a isto tako, pravilna raspodjela ulja će hraniti krajeve kose koji su skloniji češćem pucanju.

cetka za rascesljavanje

 

2. ŠAMPON

Druga bitna stvar je pravi šampon. S vremena na vrijeme trebale bi kosu oprati šamponom koji će se riješiti svih uljnih naslaga u jednom pranju. Ostatak vremena, trebalo bi koristiti šampon koji ne sadrži silikon i ulja. Najbolje je koristiti šampone namijenjene za lako lomljivu kosu.

12347852_894686023932892_5563572639525244277_n

 

3. BALZAM

Prilikom nanošenja balzama pazite da ne dođe do tjemena ili kose blizu tjemena. Pretjerano pranje masne kose dovodi do stvaranja više ulja zbog osjećaja suhoće.

263709_404320416302791_1156645115_n

4. ŠAMPON ZA SUHO PRANJE KOSE

Ponekad je dobro koristiti šampon za suho pranje kose. Na kraju drugog ili trećeg dana već je kasno koristiti ovaj šampon. Najbolje bi ga bilo nanijeti na čistu kosu.

Šampon za suho pranje kose

5. SERUM

Ako prethodni koraci ne dovedu do željenih rezultata onda se preporučuje korištenje seruma isključivo namijenjenog za tjeme koje se brzo masti.

Serum za tjeme koje se brzo masti