Tutorijal

Razlozi zbog kojih je vaša kosa tanka

By  | 

Kosa je simbol ženstvenosti i ljepote. Žene su vrlo ponosne kada dobiju komplimente koje se odnose na ljepotu njihove kose. No, ponekad, koliko se god trudile i činile iste korake u njezi kose kao i godinama ranije, dogodi se da primijetimo kako je tekstura naše kose drugačija od one na koju smo naučili.
Iako su promjene u životu dobre i korisne, to nažalost nije slučaj i kada je riječ o promjenama koje uočavamo na našoj kosi. Pogotovo ne onda kada se one odnose i kada je riječ o promjenama koje nose predznak – negativno. Evo i nekoliko razloga zašto nam se to događa.

Frizure za srednju duzinu kose 2017 (1)

Vaši hormoni

Sve što vam se događa u životu može utjecati na promjenu razine hormona u vašem tijelu i to može biti okidač za promjenu vidljivu na vašoj kosi. Stručnjaci kažu da je zbog toga najvidljivija promjena ona kod žena u menopauzi, jer se tada razina estrogena smanjuje, a on je neophodan za zdravu i čvrstu kosu.

Trudnoća

Tijekom trudnoće, kosa je gusta, sjajna i voluminozna. No, nakon trudnoće, nije neuobičajeno da se kosa počinje privremeno stanjivati (čak i lomiti) zbog promjene koje je doživjelo vaše tijelo. U većini slučajeva, kada se razina hormona izjednači, vaša kosa bi se trebala vratiti u normalu.

Prekomjerne količine vitamina

Jedan od uzroka slabije kose je uzimanje previše dodataka bogatim vitaminom A. Kada primijetite promjene uzrokovane spomenutim činom, smanjite unos spornog vitamina i tijelo će vam se vrlo brzo vratiti na početnu razinu, a kosa bi trebala nastaviti rasti redovito.
Nedostatak proteina

Ako ste odlučili postati vegetarijanka ili veganka, unatoč tome što imate želju učiniti sjajnu stvar za vaše tijelo, vjerojatno bi ta promjena mogla biti prevelik šok za vašu kosu. Ne odražava se na svima, koji prestanu konzumirati bjelančevine, problem jednako i ne počnu svi gubiti kosu jer su ograničili unos proteina, no ova je pojava dosta česta. Da ne biste tako prošli, počnite na vrijeme uzimati dodatke bjelančevina i željeza.

Stres

Bilo koja vrsta emocionalnog ili fizičkog stresa može izazvati privremeno stanje poremećaja koje će uzrokovati promjene na vašoj kosi. Kada je vaše tijelo pod stresom, veći broj vlasi je u fazi odmora odnosno prestane rasti. I onda kada te vlasi ispadnu, a nedovoljno ih je novih naraslo, imate osjećaj da vam je kosa mnogo rjeđa nego što jest. Sve je to samo privremeno.

frizura sa šiškama 2017

Zdravstveni problemi

Kada imunološki sustav mora raditi prekovremeno kako bi zadržao simptome određenih bolesti što dalje, tijelo možda neće prepoznati što se događa pa će neko vrijeme vaš organizam imati drugačije posložene prioritete.

Iznenadna mršavljenja

Ako ste u kratkom razdoblju izgubili mnogo kilograma, koliko god to za vas bilo vlastito najveće životno čudo, gubitak kilograma može uzrokovati promjene na vašoj kosi, ostavljajući je tankom i slabom. I nemojte se plašiti, to nije zbog gubitka tjelesne težine, već zbog nedostatak vitamina, hranjivih tvari i zdravih masnoća, inače vrlo bitnih za teksturu vaše kose.

feniranje-kose

Sušenje kose fenom

Sve što je umjereno najbolji je pristup svemu pa tako i kada se radi o vašoj kosi. Ne mogu sve teksture kose tolerirati jednaku količinu topline stoga morate dobro upoznati svoju kosu kako biste znali što joj odgovara, a što ne. Uvijek radije koristite srednju toplinu umjesto visokih temperatura prilikom umjetnog načina sušenja kose. I svakako, pokušajte to raditi minimalno, s danom razmaka kako bi vaša kosa bila lijepa i zdrava.

Izvor: fashion.hr