Tutorijal

Prva frizura: Savjeti za njegu dječije kose

By  | 

Dok neki mališani imaju strah od šišanja i češljanja kose, neki jedva čekaju ovaj “poseban tretman”. Ukoliko vaše dijete više nije “ćelavko” saznajte sve o njezi njegove nove kosice…

Kosica koju je vaše dijete imalo nakon rođenja postepeno će opadati, ali oko šestog mjeseca počinje da raste nova, koja se po građi i boji razlikuje od prve. U zavisnosti od gustine i brzine rasta kose, doći će i vrijeme za prvu posjetu frizeru.

Evo nekoliko savjeta za njegu kose vašeg mališana:

Koliko često bi trebalo prati kosu djeteta?

Bebe–Pranje kose jednom ili dva puta sedmično je obično dovoljno. Ukoliko vaša beba ima neonatalni seboroični dermatitis (tjemenjača), kosu joj perite šamponom protiv peruti jednom ili tri puta sedmično nakon masaže maslinovim uljem, savjetuje pedijatar Ari Braun.

Odojčad–Pranje kose tri puta nedjeljno je dovoljno.

Predškolci i starija djeca–Kako kosa vašeg mališana postaje duža, trebalo bi je prati svakog drugog dana (rjeđe za vrlo kovrdžavu, suhu, ili afro kosu; u ovim slučajevima, takođe možete da koristite  jednom nedjeljno balzam).

nitwits-kids

Koja je razlika između šampona za odraslei dječijeg?

Šamponi za odrasle sadrže hemikalije pod imenom anjoni (najčešći je amonijum sulfat lauril), zaslužne za stvaranje puno pjene, koja odraslima ostavlja utisak da je kosa bolje oprana. Ove hemikalije mogu dosta da isuše kosu, ali s obzirom da odrasli koriste puno regeneratora i ostalih preparata, kao i to da je njihova koža masnija od dječije, to ne predstavlja veliki problem. I mada dječiji šamponi ne bi trebalo da sadrže nikakve opasne supstance, pokušajte da šampon ne dođe u kontakt sa očima vašeg mališana.

1461266_696126430455520_5860210762776899981_n

Kako raščešljati kosu?
Anita Bjanče, dječja frizerka dala je nekoliko savjeta kako bi ste što bezbolnije očešljali kosu vašeg mališana.
Koristite četke sa širokim zupcima.
Ne češljajte kosu od vrha, jer ćete je na taj način samo još više umrsiti. Umjesto toga, otpočnite češljanje od krajeva i kada naiđete na čvor polako probajte da ga raščešljate.
Ukoliko je kosa sklona mršenju, najprije raščešljajte deo oko vrata.Kako da pripremite dete na prvo šišanje?

2992765_orig

Rijetko koje dijete je sretno kada treba da ide na šišanje, a mnogi se čak i boje frizera, jer im nije baš jasno šta će im se desiti. Kako biste smirili dijete, vlasnica frizerskog salona “ Snip-its kids’” Džoan Dapont predlaže da :

Priprema: Sljedeći put kada treba da idete kod frizera povedite svoje dijete sa sobom kako bi se uvjerilo da šišanje nije strašno. Prije toga se raspitajte kod svog frizera da li ima nešto protiv da povedete dijete. Gledajte da se mališan naspava i da bude raspoložen.

Pozor: Ponesite sa sobom omiljenu igračku vašeg mališana ili omiljenu knjigu. Takođe, pokušajte da ispred djeteta ne upozoravate frizera da je dijete nervozno ili da se plaši.

Sad! Recite frizeru da šišanje počne od vrhova, malo po malo. Takođe, neka prati reakcije djeteta i neka stalno komunicira sa njim.

 

Izvor : yumama.com