Tutorijal

Pramenovi – sve šta trebate znati prije promjene frizure

By  | 

Ne zalećite se olako i ne birajte pramenove samo zato što vi želite “baš takve”. Oni mogu da vam unište izgled na duži period. Razočarenje ćete ublažiti vjerovatno novim farbanjem.
Ako odaberete prave pramenove u skladu sa svojom bojom kose, izgledom i frizurom možete dobiti predivan novi izgled, koji ste priželjkivali.

Pramnovi za kosu

BOJE

Možda vam se svidjela ideja da se “upramenite” ljubičastom, ali da li je to pravi izbor za vas? Brinete obično idu tom logikom da biraju smeđe pramenove, ali oni baš i nisu najbolji izbor. Stilisti preporučuju tople nijanse smeđe, poput boje meda, bronze ili kafe. I ne pretjerujte sa pramenovima, ne treba vam previše.

pramenovi za kosu

Plavuše su najpogodnije za pramenove. Mogu da biraju bilo koju boju, pa čak i otkačane ljubičaste, crvenu, crnu, morsko plavu, …
Crvenokose mogu uneti novu svježinu dodavanjem pravih pramenova. Uvijek birajte tamnije nijasne nikada izrazito crvenu, posebno ako vam je duža kosa. Najbolji izbor je boja vina ili tamna malina. Pramenovi neka budu tamniji od vaše nijanse kose.

KRATKA KOSA

frizura pramenovi za kosu bob

Ako imate kraću kosu, a želite pramenove ( ovo je posebno važno za one sa neobičnim frizurama i pramenovima različite dužine), pazite na to gde ćete “postaviti” pramenove. Naime, preporučuje se da ih stavite samo na dijelove gde vam je duža kosa. Kraća kosa oko vrata ne treba pramenove – dobićete čudan i ne tako zanosan izgled.

DRUGI IZBORIbiranje boje za kosu

 

Umjesto pramenova možete probati sa preljevima, koji traju kraće, ali su dobri za promjenu, a i obično su jeftiniji. (Možete se i sami ofarbati).
Ako već izaberete pramenove ne stavljajte ih nikada previše. Uvjek imajte na umu da je manje bolje. A ako vas zanima kako će vam stajati određeni pramenovi uvijek možete staviti ekstenzije ili samo zamoliti frizera da vam da nekoliko pramenova različitih boja – prislonite ih uz kosu da vidite da li vam se dopada ta boja, da li odgovara uz vašu boju kose.

KAKO DA SAMI STAVITE PRAMENOVE

farbanje kose

Nikada ne stavljajte pramenove na potpuno čistu kosu. Najbolje je da frizuru pravite par dana poslje pranja kose. Naime izbjeljivač i boja više štete vašoj kosi ako je čista, jer je tada najranjivija, jer su joj skinuta prirodna ulja, koja je štite. Naravno, kosa mora biti suha kada je farbate.
Obucite neku staru majicu ili ogrtač i najbolje je da posao obavite u kupatilu, ali pazite da sklonite sve stvari koje možete isflekati.Nosite i rukavice da ne biste isflekali ruke i pripremite kapu, koja se nalazi u mnogim setovima za farbanje.
Možete koristiti posebnu kapu za pramenove ili napraviti ravnomjerne rupice na običnoj plastičnoj.Stavite kapu na glavu ( kosu do vrata ne morate uvlačiti pod kapu, samo je prekrijete peškirom, ogrnite ramena). Vrhom češlja izvlačite pramenove kroz rupe na kapi (sami odaberite veličinu pramenova, odnosno količinu kose). Izvucite pramen na svakoj drugoj ili trećoj rupici u zavisnosti koliko guste pramenove želite.
Počešljajte pramenove, pripremite smjesu prema uputstvima, nanesite je na kosu četkicom (ako vam je duža kosa možete koristiti i aluminijumsku foliju da omotate pramenove). Uputstvo za upotrebu i kolor karta mogu vam pomoći da odredite koliko tačno treba da držite smjesu na kosi.
Kada je smjesa djelovala dovoljno pramenove isperite ne skidajući kapu, možete ih i malo našamponirati i isprati. Onda skinite kapu, operite kosu kao i obično i stilizujte po želji.

profesionalne boje za kosu