Lifestyle

Počeo je Movember: Jeste li već pustili brkove?

By  | 

Stigao je novembar, a sa njim je počeo i Movember, mjesec tokom kojeg muškarci širom svijeta puštaju brkove s ciljem podizanja svijesti o muškom zdravlju. Osim brkova, dobrodošla je i brada. Stoga, zaboravite na britivicu u idućih mjesec dana!

movember 2016

Movember kao globalna kampanja ima namjeru unaprijediti svijest o zdravlju muškaraca, posebno stavljajući akcenat na rak prostate i druga maligna oboljenja koja pogađaju muškarce.

brada i brkovi

I žene su pozvane da podrže Movember, odbacujući brijače i druga sredstva za depilaciju na mjesec dana.
Movember je pokret nastao prije 11 godina u Australiji zahvaljujući grupi prijatelja koja je na šaljiv način željela prenijeti vrlo ozbiljnu poruku o preventivi raka prostate. Počeli su da puštaju brkove i za to tražili donacije od rodbine i prijatelja. Pokret je prve godine okupio samo 30 učesnika, a nakon što ih je primijetila Fondacija za oboljele od raka prostate u Australiji i postala im partner, pokret je naglo porastao i proširio se na cijeli svijet.

movember

Tako je Movember postao godišnji događaj u kome muškarci na razne načine skreću pažnje na svoje zdravlje. Ovaj pokret svrstan je među 100 najboljih nevladinih organizacija u svetu zbog svog uticaja, inovativnosti i održivosti.
Učestvovati je lako: jednostavno puštajte i njegujte brkove do kraja novembra, a ako ste u mogućnosti, novčano podržite neku lokalnu inicijativu za brigu o zdravlju muškaraca.

Ovdje možete pratiti aktivnosti pokreta u različitim dijelovima svijeta.