Kosa

Plavuše su uvijek u modi!

By  | 

Otkad su Marilyin Monroe i fruge holivudske ljepotice pokorile svijet svokom plavom kosom, nkad nije nedostajalo žena koje su bar jednom poželjele postati plavuša, samim tim, frizeri su se našli pred velikim izazovom : Kako postići savršenu blond boju kose, a da se ne narušava njeno zdravstveno stanje, stoga je ključna stvar koju treba učiniti svaki dobar frizer. Kvalitetno savijetovanje klijenata o postupcima bojenja kose u blondi nijansu.

marilyn monroe

Magnetska privlačnost plavuša i stav koji blond boja kose nosi sa sobom nije samo mit. Navodno, one su te koje se bolje zabavljaju i koje u konačnici plijene veću pažnju. Broj plavuša svakim je danom sve veći, kao i interes da se o njima raspravlja.
Jeste li znali da su plavuše u rimsko doba smatrane najprivlačnijim ženama? Blond kosa je inspirirala i brojne renesansne umjetnike koji su njezinu pojavnost izjednačavali s nebeskim i nedodirljivim. Fenomen plavuša opstao je do današnjih dana, što je i logično s obzirom na višestoljetnu opčinjenost njima. Brojne su poznate plavuše postale idealima ženske ljepote, poput: Jean Harlow, Marilyn Monroe, Grace Kelly, Brigitte Bardot, Sharon Stone, Sienne Miller, Kate Moss, Gwen Stefani i mnogih drugih hollywoodskih zvijezda.

sienna miller

S blond kosom zasigurno privlačimo pažnju, ali ona isto tako zahtijeva brigu i održavanje. U slučaju da klijent odluči posvijetliti kosu, preporuka je da to uvijek čine stručne osobe u frizerskim salonima jer je tako učinak kvalitetniji i bolji. Krajnji cilj je zdrava, sjajna i njegovana blond kosa.
Uvijek postoji mogućnost za loša iskustva s blond bojom budući da postoji mnogo nijansi te boje, kao što postoji i mnogo tehnika kojima se one postižu. Kao i svaki pravi profesionalac, i frizer treba dobro poslušati klijenta i njegove želje, te zajednički sudjelovati u donošenju odluke. Klijenti, koji u većini slučajeva nisu upućeni u boje, često mogu imati različitu percepciju toplih i hladnih nijansi. Kako bi se riješio taj problem, poželjno je složiti se s klijentom oko nijanse boje i to najbolje prema uzorku ili slici. Plavuše koje su postigle željenu boju u najvećem broju slučajeva ostaju vjerne istoj boji. Stoga bi frizeri trebali biti u tijeku s trendovima, imati dobro teoretsko znanje o bojama i proizvodima, a iznad svega bitno je uključiti klijenta u svaki korak na putu prema savršenoj nijansi.

biranje boje za kosu

ODABIR NIJANSE

Kod odabira nijanse blond boje potrebno je znati neke od važnih čimbenika kako bi nova boja kose izgledala što prirodnije i zdravije.
Prelaskom u plavuše kao da preuzimamo i neku novu osobnost, što znači spremnost da se bude u centru pažnje! Blond pramenovi naglašavaju boju očiju, a ten kože čine toplijim i samim time postajemo primjetniji. No, baš kao i s crnom kosom, i s blond kosom treba biti pažljiv. Blijedim djevojkama izrazito svijetla blond kosa naglašava loš ten lica.

Ukoliko prirodna crnka ili brineta želi postati plavušom, treba biti spremna na redovite tretmane u frizerskom salonu. No, i uza sve to ishod nije za sve jednak jer naš pigment u kosi dopušta ili ne dopušta da postanemo plavušom.
Ukoliko klijent nikada nije izbjeljivao kosu, potrebno je prethodno napraviti mini-test kako bismo isprobali djelovanje frizerskih kemikalija na njegovoj koži. Iako stručnjaci za većinu proizvoda danas tvrde da su sigurni i prethodno testirani, potrebno je imati na umu da koža i kosa ponekad neočekivano reaguju.

plava boja kose

Plavušama se također preporučuje izbjegavanje isključivo jedne nijanse blond boje.
Višenijansiranost razbija efekt monotonije i težine, te kosu čini življom, dinamičnijom i samim time prirodnijom.
Pri odabiru idealne nijanse blond boje posebna važnost pridaje se i slaganju, odnosno komplementarnosti te boje s prirodnom bojom tena i očiju. Cilj je što prirodniji izgled i što manji kontrast jer suprotan učinak može novi izgled pretvoriti u noćnu moru. Žene svjetlije puti trebale bi odabrati nježnije, zlatnije i mekše tonove, dok bi žene mediteranske puti trebale ići u smjeru tamnijih tonova: boje karamela i svijetlosmeđih nijansi. Tamna put i svijetla kosa mogu djelovati privlačno, no što je koža lica tamnija to bi i nijansa blond kose trebala biti tamnija jer u protivnom seksi izgled može izgledati “jeftino”.

Kada je u pitanju make-up, svjetski stilisti slažu se u jednom: boja breskve idealna je za plavuše. Idealna je kombinacija ruževa i rumenila tih tonova, te smeđa maskara za dnevni izgled, dok s crvenim ružem možete naglasiti večernji izgled fatalne žene.