Tutorijal

Ovu hranu biste trebali jesti za ljepšu kosu

By  | 

Zdravim namjernicama do lijepe i zdrave kose …

Zdrava kosa

1. Avokado

Osim što je ukusan, avokado je pun hranjivih tvari, koje su neophodne za zdravlje vaše kose. Drugim riječima, avokado je bogat zdravim masnim kiselinama, vitaminima i antioksidansima, koji mogu poboljšati vašu kosu iznutra, od korijena do vrhova. Također, hranjive tvari u avokadu, uključujući vitamin E, pomažu u stimuliranju rasta kose i sprječavanju gubitka kose.

2. Kokos

Kokos sadrži vitamin B, C i E, ali i visoku količinu masne kiseline, poznate kao laurinska kiselina, koja je odlična za promicanje rasta kose.

3. Masna riba

Losos, sardine, skuša, pune su zdravih omega-3 masnih kiselina, esencijalnih masti koje bi trebali dobiti iz hrane. One ne samo da su korisne za smanjenje rizika od srčanih bolesti, već su dobre i za sjaj i zdravlje vaše kose
4. Chia sjemenke

Chia sjemenke sve su popularnije u zdravstvenoj industriji, a brojni ih stručnjaci zovu superhranom. Pune proteina, kalija, kalcija, vlakana, cinka i drugih esencijalnih nutrijenata, Chia sjemenke imaju brojne zdravstvene prednosti, a pomažu vam i u razvijanju sjajne kože, kose i čvrstih noktiju. Slično kao i masna riba, chia sjemenke su biljni izvor omega-3 masnih kiselina, osnovnog sastojka za zdravu i sjajnu kosu.

5. Jagode

Šalica jagoda sadrži 84,7 miligrama vitamina C, koji vam pomaže u borbi protiv prehlade, poboljšanju zdravlja srca, ali i postizanju lijepe i zdrave kose. Vitamin C je važan dio proizvodnje kolagena, potrebnog u strukturiranju krvnih žila. Zdravo opskrbljenje krvne žile njeguju folikulu, a jaka kosa počinju u korijenu. Upravo zato, pobrinite se da unosite dovoljno vitamina C u svoj organizam.

6. Jaja

Jedan od rijetkih izvora biotina, jaja također sadrže bjelančevine. Biotin je važan nutrijent za razvoj i rast jake kose, a žumanjak sadrži većinu hranjivih tvari u jajima pa ih konzumirajte cijela.

7. Mrkva

Mrkve su poznate po očuvanju vida, ali također pomažu održati korijen kose zdravim. Sadrže vitamin A koji će pomoći da kosa bude sjajna održavanjem prirodnih ulja koja se nalaze u kosi.

 

Izvor: index.hr