Tutorijal

Oštećenja kose vanjskim utjecajima

By  | 

Sretni smo jer imamo bujnu kosu koja nije sklona opadanju. Slijedeći modu redovito je ukrašavamo bojenjem i trajnim kovrčanjem. S pravom očekujemo da će ona biti naš najljepši ukras. Odjednom primjećujemo da nas kosa “ne sluša”, da se teško oblikuje u frizuru. Jednostavno, postala je suha, bez sjaja, ispucanih vrhova i krhka. Doživljavamo to kao estetski nedostatak. Posljedice su to promjena u strukturi vlasi uzrokovanih brojnim čimbenicima iz naše okoline.

Ostecenjakose

Vidljivi dio kose je neživa keratinizirana struktura, koja je unatoč tome osjetljiva na mnoge vanjske čimbenike – mehaničke, fizičke i kemijske. Posljedica takvih djelovanja su različite degenerativne promjene koje mogu zahvatiti ne samo površinu tj. kutikulu vlasi nego i njene dublje, kortikalne slojeve. Oštećenja mogu nastati na cijeloj dužini vlasi, od korijena do vrha vlasi. Skup tih štetnih čimbenika naziva se “weathering”. Ovim nazivom su u prvom redu obuhvaćeni atmosferski učinci sunca, vjetra, kiše, topline, hladnoće te onečišćenja zraka i vode. Najštetnije među spomenutim čimbenicima je UV zračenje. Ono izaziva fotooksidativno izbjeljivanje pigmenta u kosi koja pod utjecajem UV zračenja posvijetli. UV zračenje također oštećuje strukturu kose pa ona postaje lomljiva. Štetno djeluju i razni mehanički čimbenici kao što je zatezanje kose – konjski rep, pritisci na kosu zbog nošenja tereta, pa i način češljanja. Neželjene pojave mogu izazvati i kozmetički pripravci za uljepšavanje kose, trajno bojenje i izbjeljivanje. Događa se to osobama koje same nestručno primjenjuju ova sredstva ne vodeći pri tome računa o dopuštenoj koncentraciji djelatnih supstanci, o pH vrijednosti, o vremenu trajanja procesa i o temperaturi pri kojoj se kosa obrađuje. Da ne bi došlo do takvih oštećenja uputno je uljepšavanje i njegu kose prepustiti za to stručnim osobama – frizerima.

hair-washing-648x330
Često pranje kose šamponima koji jako odmašćuju i isušuju kosu može također dovesti do promjena u strukturi vlasi. Kosa je tada krhka, ispucana i lomi se nekoliko centimetara od kože vlasišta. Mikroskopski se uočavaju posebni oblici uzdužnog pucanja kose, poprijekog lomljenja ili se pak lomi na čvorastim zadebljanjima koji izgledaju kao četke koje se spajaju svojim vrhovima.
Za zaključiti je da je za očuvanje strukture vlasi važno sačuvati površni sloj vlasi-kutikulu od oštećenja. To se može postići prvenstveno izbjegavanjem štetnih čimbenika, ali i primjenom odgovarajućih šampona, sredstava za kondicioniranje i kvalitetnih sredstava za uljepšavanje kose. Posebno treba voditi računa o zaštiti kose od štetnih UV zraka. Na našem tržištu bogata je ponuda kvalitetnih pripravaka za njegu kose. Zaštita od vanjskih štetnih čimbenika time nam je olakšana i ne bi trebala predstavljati problem. Kosa dakle treba “živjeti” u suglasju s našom okolinom. Na nama je da to suglasje bude takvo da od njega imamo koristi mi i naša kosa.