Tutorijal

Njega kose zimi: Ovo su stvari koje morate znati!

By  | 

S dolaskom zime kosi je potrebna posebna njega, jer dolazi hladnije i vlažnije vrijeme. Nakon mora i sunca vraćaju se uobičajeni problemi sa kosom.

Njega kose zimi

KOSA BEZ VOLUMENA

Osnovna zadaća šampona za kosu je da ukloni prljavštinu i ostatke styling proizvoda s kose. Šamponi ne njeguju kosu – to je uloga regeneratora, maski i tretmana. No, mnogi šamponi sadrže njegujuće sastojke kako bi bili što blaži za određene tipove kose. Pojedini njegujući sastojci mogu dodatno otežati kosu i zamastiti je, kao npr. šampon za suhu i oštećenu kosu.

Šampon za extra volumen neće stvoriti extra volumen jer on to zaista ne može, ali neće dodatno otežati kosu pa je iz tog razloga prikladan za vašu kosu. Odaberite i regenerator iz iste linije i obavezno nakon pranja na ručnikom prosušenu kosu nanesite styling proizvod npr. pjenu za jači volumen. Nemojte stavljati više od preporučenog jer i styling proizvod ima određenu težinu koja bi mogla suviše otežati vašu kosu. Ako kosu oblikujete fenom i četkom posebnu pažnju posvetite odizanju kose od vlasišta.

Nakon stiliziranja lagano i izdaleka nanesite lak za kosu koji ne smije biti premokar i ne smije ljepiti kosu. Osnovna dužina kose 5 cm ispod ključne kosti i lagano slojevito ošišan gornji dio zasigurno će vam olakšati izradu frizure.

MASNA KOSA

Za pretjerano mašćenje kose zaslužno je pretjerano lučenje žlijezda lojnica. Razlozi su razni i mislim da bi točniju diagnozu sigurno pronašli kod dermatologa. Kosu inače peremo svaka tri dana tako da mi se vaša potreba da kosu perete svaka dva i ne čini pretjeranom, osobito uzimajući u obzir činjenicu da živimo pod stresom i u smogu velikih gradova pa je pojačano mašćenje kose postalo gotovo normalna stvar.

hair-washing-2

Ako je bitno da koristite preparate čija je namjena otklanjanje suvišne masnoće s tjemena. U tu grupu proizvoda spadaju šamponi i razni pilinzi koje nakon upotrebe temeljito isperite. Na ručnikom prosušenu kosu obavezno nanesite regenerator koji mora biti namijenjen masnoj ili tankoj kosi. Ako je vaša kosa bojana, nanesite regenerator za bojanu kosu. Regenerator nakon 1 minute djelovanja temeljito isperite.

Ne pretjerujte s pranjem i ne upotrebljavajte agresivne preparate, jer oni isušuju vlasište pa žljezde reagiraju pojačanim lučenjem masnoće. Razmislite o slojevitom (postepenom) šišanju, jer kod takvih frizura kosa nema težinu i nije pripijena uz vlasište koje pretjerano masti.

SUHA KOSA

Ukoliko je vaša kosa prirodne boje i nije kemijski tretirana, a ipak vam se čini suha, trebali biste upotrebljavati preparate za njegu suhe kose. Kada na preparatima piše da su namijenjeni njezi suhe kose, tada su namijenjeni prirodno suhoj kosi, za razliku od kemijski ili mehanički isušene kose za kojoj je namijenjena potpuno drugačija grupa proizvoda.

Nakon pranja šamponom iz odgovarajuće grupe proizvoda, nanesite njegu u obliku regeneratora ili maske koji nemojte do kraja isprati. Ako primjetite da vam se nakon ovakvog postupka kosa prebrzo masti, tada spomenutu njegu temeljito isperite ali na prosušenu kosu nanesite njegu koja se ne ispire tzv. leave in regenerator koji je obično u obliku pjene u spreju ili sl.

Od styling proizvoda možete koristiti neki od preparata za izravnavanje kose koji će vašu kosu dodatno otežati i na taj je način ukrotiti.