Aktuelnosti

Navike koje bi trebali izbjegavati kako biste spriječili pucanje i ispadanje kose

By  | 

Ako ste primijetili da vam ispada kosa ili da ju gubite samo na određenim mjestima, razlog možete potražiti i u svojim svakodnevnim navikama.

Stručnjaci ističu da prosječna osoba dnevno gubi između 50 i 100 vlasi.

Ako prilikom vezanja, pranja ili češljanja primijetite učestalo pucanje i ispadanje kose, obratite pažnju na ovih 5 loših navika koje možda često ponavljate, a ovisno o stanju kose, kontaktirajte i stručnjake.

KOSU PERETE PREVRUĆOM VODOM

Jasno je da vruća voda dehidrira vlasi što dovodi do suhe i lomljive kose sklone ispadanju. Imajte na umu da je uvijek korisnije kosu ispirati što hladnijom vodom.

33_w1M

PRETJERANO STILIZIRATE KOSU ELEKTRIČNIM APARATIMA 

Kosa i njen obrambeni sloj građeni su od proteina koje visoka temperatura uništava. Pretjeranim korištenjem pegle, figara ili sušila za kosu dobivate lomljivu i krhku kosu koja izgleda beživotno, no ako baš ne možete bez električnih pomagala, obvezno prije stiliziranja kosu posprejajte zaštitnim sprejem.

at-the-hairdresser

NEZDRAVA PREHRANA

Za zdrav i lijep izgled kose prvenstveno je zaslužna bogata ishrana i sve što kosi dajemo iznutra, stoga je važno pripaziti na zdrave namirnice bogate bjelančevinama i vitaminima.

2ee2b5484f0b7dd5aa43

protein-iceren-besinler

PREČVRSTO VEŽETE KOSU

Ako su pundže, visoki rep i zategnuta kosa među vašim omiljenim frizurama, bilo bi dobro da se neko vrijeme “odmorite” od istih. Na mjestu gdje vežete gumicu dolazi do pucanja vlasi ali i ispadanja kose na rubu gdje se spajaju čelo i vlasište. Upravo ova navika može dovesti do alopecije, odnosno ćelavljenja, što trajno slabi folikulu i kosa na tom mjestu više uopće ne raste. Pokušajte kosu češće nositi raspuštenu ili vezati nisko gumicama od tkanine, ali i nemojte ju uvijek vezati na istom mjestu.

beautykosajednostavan-trik-s-kojim-ce-visoki-rep-uvijek-izgledati-sa-637140878775531136_467_467

KOSU IZLAŽETE PREJAKOM SUNCU

Kosa koja se prečesto izlaže velikoj količini UV zraka može izgubiti elastičnost i čvrstoću što dovodi do lomljenja i ispadanja, stoga ovog ljeta investirajte u slamnati šešir širokog oboda te koristite regeneratore koji sadrže UV zaštitu.

how-protect-hair-from-sun

PREČESTO KORISTITE ŠAMPON ZA SUHO PRANJE 

Ubrzan dnevni tempo, previše obveza, stresa i umora često nas navode da umjesto pranja kose posegnemo za šamponima za suho pranje. Tim postupkom ćemo uštedjeti vrijeme, ali ne i svoju kosu. Upravo se njihove čestice, uslijed prekomjerenog korištenja, mogu nakupljati na vlasištu, dovode do pojave peruti, zatvaranja folikule što onemogućuje rast kose.

1401565