Tutorijal

Namjernice od kojih kosa raste brže

By  | 

kosa1-655x310

Primjetili ste da vam je kosa u nekim periodima sjajnija i bujnija, da ponekad raste brže, a nekad se istanji i ošteti, iako je stalno njegujete na isti način. To znači da na rast i bujnost kose utiču i drugi faktori, a pored hormona, čiju oscilaciju ne možete da kontrolišete, ishrana je najvažniji faktor, koji je u potpunosti pod vašom kontrolom. Stručnjaci preporučuju nekoliko namirnica, koje možete uvesti u svoj režim ishrane, tako da ne unosite previše kalorija, a da obezbedite ono što vam treba za rast kose. I ne zaboravite – ono što je dobro za kosu, dobro je i za kožu i nokte. Sastavite jelovnik, pridržavajte ga se par meseci i – blistajte.

Losos

Zbog omega 3 masnih kiselina i vitamina D. Uopšte, riba se preporučuje u ishrani, ali losos je posebno zdrav.

Žuta paprika

U paprici ima više C vitamina nego u limunu, a on je moćan antioksidant, koji sprečava dlaku da puca i rascvetava se.

zuta paprika Namirnice od kojih kosa raste brže

 

Ostrige

Nisu baš dostupna i uobičajena hrana kod nas, ali pune su cinka. Potrebne količine cinka možete unjeti i konzumiranjem crvenog i živinskog mesa, orašastih plodova i cerealija.

Jaja

Žumance sadrži biotin, supstancu koja podstiče rast kose. Ali ne možete jesti samo jaja, jer će prekomjeran unos blokirati apsorbovanje biotina. Umjerenost i raznovrsnost je najbolji savjet, kada je ishrana u pitanju.

Sjeme suncokreta

Samo nekoliko sjemenki dnevno obezbjediće vam unos E vitamina, koji poboljšava cirkulaciju u koži glave, što podstiče rast kose.

suncokret Namirnice od kojih kosa raste brže

 

Avokado

Osim što je savršen za kožu zbog esencijalnih masnih kiselina koje hrane i obnavljaju ćelije kože, avokado stimuliše proizvodnju kolagena i elastina. Idealna hrana za ljepotu.

Badem

Šaka badema (punog biotina) dnevno i rezultate bi trebalo da vidite već za mjesec dana

Zagovornici suplemenata tvrde da kroz hranu ne možete da unesete sve vitamine, minerale i masne kiseline koje su vam dnevno potrebne, jer ne možete da pojedete toliko hrane. Ali umjerena i zdrava ishrana je sigurno bolja za vaše zdravlje i ljepotu, od bilo kakvih sintetisanih dodataka.

 

Izvor: wannabemagazine.com