Kosa

NAJPOZNATIJI SVIJETSKI BERBERI-SCHOREM IZ ROTERDAMA

By  | 

Biti berberin znači baviti se jednim od najstarijih zanata na svijetu. Berberin uljepšava muške kose, brade i brkove. Ima nekih koji čak prave i perike od prave dlake. Vremenom je ovo zanimanje takoreći iščezlo, toliko da smo danas navikli na odlazak u frizerske salone, gde nema berberskih stolica s rukohvatima, naslonom za glavu i jastučetom koje se obrće pre no što sjedne nova mušterija.

Uprkos tome, u centar lučkog holandskog grada Roterdama, gdje gomila muškaraca hrli u zvanično najbolje svijetske coffee shopove, dio njih odlazi i kod berberina. Džentlmeni iz različitih krajeva Evrope stižu u Schorem Barbershop – mjesto koje njeguje tradiciju, stil i principe berberskog zanata, a to je zapravo briga o muškarcima.

 Moguće je izabrati do 14 različitih frizura, čiji se primjeri nalaze na posteru. Berberi su obučeni kao berberi, žive kao berberi, misle kao berberi… To sve znači da su besprjekorno precizni, posvećeni i dosljedni. Kažu da se ne bave modom, nego stilom. Ne zanimaju ih aktuelni trendovi, već rokenrol. Njihov marketing dešava se na ulici, tako što je svaki čovek koji odandje izađe kao pokretna reklama.
 Šišanje košta 33 eura, brijanje isto toliko. Šišanje i brijanje zajedno – 61 euro. Druženje s berberima verovatno nije procjenjivo. Ideja koju slijede jeste da je džentlmen osoba koja mnogo više doprinosi okruženju nego što iz njega uzima.
Proizvode koje koriste za brijanje mozete kupiti ovdje Frisa.ba
schorem-barbier-rotterdam

 

Video o njima je apsolutni MUST