Kosa

Mjesto gdje je ženama zabranjen ulaz!Autentična berbernica u Beogradu

By  | 

Da li znate za lokal u centru Beograda,na uglu Crnogorske i Karađorđeve ulice, na čijem ulazu piše “Gentlemen only, ladies forbidden”? E pa, saznajte šta se nalazi unutra!

Na samom ulazu, dočekaće vas znak na kojem je ženski “čiča gliša” u haljinici precrtan, i piše “Samo za gospodu, damama zabranjeno”. A unutra se krije atmosfera kao iz nekog starog američkog filma – autentična berbernica iz doba kada su muškarci bili pravi muškarci.

5

Ako vas pomisao na odlazak u frizerski ili kozmetički salon ispunjava užasom jer ćete tamo zateći gomilu ljudi oba pola koji pretresaju neke aktuelnosti, čitaju časopise sa tračevima ili raspravljaju o vještačkim noktima, ovo je mjesto za vas.

 

The Barbers su tri beogradska frizera i berbera, Bata Kovačević, Milan Despinić i Karlo Zagorac. U njihovoj berbernici poštovaće se stara pravila ovakvih ustanova, nekada omiljenih mjesta za doterivanje, ali i društveni život muškaraca.

Za početak, otkrili su nam da su sva trojica “u originalu” ženski frizeri!

“Željeli smo pravi salon samo za muškarce, jer tokom proteklih godina karijere, žene su nam izašle na nos”, našalio se Karlo Zagorac.

12049582_526511547497087_1731538970955007189_n

U salonu nema zakazivanja! Ne morate da razmišljate kog dana da dođete, šta imate prije ili poslije… Dođite kad dođete, sačekajte i naći će se mjesto za vas. Prepoznaćete ga po “okrenutoj” stolici – ukoliko je prazna stolica okrenuta ka klijentima koji čekaju, znači da je slobodna za sljedećeg po redu.

Nema šamponjere, koristi se lavabo, kao u starim, dobrim vremenima, a umjetnici koji brinu o vašoj kosi i bradi biće u radnim mantilima.

Dok ste u stolici, ona se okreće ka ostalim klijentima, dakle ne morate cijelo vreme da zurite u svoj odraz, već možete da popričate sa okupljenom ekipom.

barbers

“Kada šišate ženu, postoji neobičan sindrom ogledala. Ono ih nekako tjera da se otvore, da ispričaju nešto o sebi, i tokom godina, naslušali smo se svega i svačega. Zanimljivo je da muškarci uopšte ne reaguju tako kada ih stavite pred ogledalo”, rekao nam je Karlo.

Postoje samo tri usluge – šišanje, brijanje i trimovanje brade. Berbernica je dekorisana u retro stilu, sa ciljem povratka korjenima, periodu početka i sredine prošlog veka, kada su “vladali” Elvis, stari rokenrol, bluz, sving, pin-ap estetika i trikovi zanata, korišćenje vrućih peškira, masaža glave…

barbers

“Tih godina, muškarci su bili džentlmeni, koji su imali stil i ponašanje. Bili su pravi muškarci i ovo je mjesto za njih”, poručuju The Barbers.

Dakle, ovde će pravi muškarci moći da se dotjeraju, ali i ispričaju sa okupljenim klijentima i zaposlenima, uz pivce ili viski, i retro muziku.

Razgovaraćemo o muškim temama, pravićemo prave muške frizure… Koncept ovakvih salona postoji u svijetu već duže vreme, i veoma su popularni. Mislili smo da je pravi trenutak da i Beograd dobije jedan ovakav salon, i sigurni smo da smo napravili pravu stvaru”, rekao nam je Karlo.

On je, za kraj, poručio pripadnicama ženskog pola koje bi u salon poslale svog dečka ili muža, da slobodno mogu da ga sačekaju napolju.

“Lokal je sav u staklu, dakle možete da stojite ispred i tiho nam, dok on ne gleda, pokazujete ‘secni mu tu još malo, još kraće'”, našalio se on.

12038489_527126987435543_2646223373095188715_n

Istorija koncepta berbernice

Muškarci se šišaju od pamtiveka, još u iskopinama starog Egipta, 3.500 godina pre nove ere, pronađeni su ostaci brijača! U staroj Grčkoj, muškarci su se okupljali na agori da razmene tračeve i srede kosu, bradu, brkove i nokte. Stari Rimljani smatrali su posetu brici važnu kao i posetu javnom kupatilu, a prvo brijanje mladića smatralo se ritualom prelaska u zrelost.

U srednjem veku, plata berberina bila je veća od plate ljekara!

Ako ste ikada videli starinski crveno-beli stub ispred berbernice, znajte da su te boje značile da vlasnik lokala ne samo da šiša, već obavlja i medicinske procedure kao što su puštanje krvi, vađenje zuba, skidanje čireva…

12004152_523794794435429_1087743103833655095_n

Jedna od teorija koje objašnjavaju zašto je berbernica muškarcima bila tako važna navodi i da su tamo vreme provodili oni muškarci koji nisu imali dovoljno para za kafanu! Kod berberina su mogli i da se srede, i da se ispričaju, i da popiju nešto žestoko, po ceni jednog šišanja, umesto da celu platu ostave u lokalnoj krčmi i onda se pokunjeni vraćaju kući.

Krajem 19. veka, u Čikagu je otvorena prva škola za “brice”, prva obrazovna ustanova tog tipa u svijetu.

U novembru 2014, jedan berberin iz Liverpula završio je u novinama zbog svoje politike da u salonu zabrani ulaz ženama. Dok su feministkinje pozivale na bojkot njegovog salona, on je bio zbunjen. Rekao je da je tako bilo u berbernici u koju ga je deda vodio kao dečaka, i da mu je najveća podrška u otvaranju salona u koji nežniji pol ne sme da kroči bila – supruga.

 

 

Izvor : mondo.rs