Kosa

Koliko često trebaš šišati svoju kosu?

By  | 

Mnogi od nas su čuli da kosu trebate skraćivati svake 6. ili 7. sedmice, ali jedno pravilo ne vrijedi za sve tipove i teksture kose, ali i dužine. U nastavku smo vam pokušali objasniti kada zaista treba da odete kod svog frizera, kako biste osvježili svoju kosu.

Gusta i kovrčava kosa – 12. sedmica

GettyImages-841568370

Anthony Dickey, stilistica kaže da bi se gusta i kovrčava kosa trebala podkraćivati svakih 12 sedmica, jer je toliko potrebno vremena da nastanu ispucali vrhovi. Ukoliko želite da zadržite dužinu, ili da vam kosa još bude duža, pitajte svog frizera da vam skrati samo 1 centimetar vrhova, prilikom svake posjete.

Prirodna nikad bojena kosa – 12. sedmica

GettyImages-175270989_master

Još jedna izvanredna stvar kada si mlada osoba. Kosa koja nije tretirana, je najzdravija kosa. Ako vaš kosa nikada nije bojena, i ukoliko ne koristite uvijače i pegle za kosu, možete sebi priuštiti odlazak kod frizera svako 3 mjeseca.

Duga valovita ili ravna kosa – 8.-12. sedmica

KX_remyclips_650

Ukoliko njegujete svoju dugu kosu kao i kožu s hidratantsnim maskama, minimalnom izlaganju jakoj toploti, možete posjetiti svog frizera  svakih 8-12 sedmica. Frizura ne posjeduje specifičan izgled koji zahtjeva česte posjete frizeru.

Šiške – 2. sedmica

2017 CFDA Fashion Awards - Arrivals

Ukoliko imate šiške koje idu na stranu i nisu pravilnog oblika, možete produžiti period odlaska frizerz. Ali, ukoliko imate ravne, guste i teške šiške, odlazak frizerz je neophodan svake 2. sedmice.

Kratka kosa – 4. sedmica

Pixie-Cut-Katy-Perry

Pixi, kratke firzure, zahtjevaju redovnu posjetu frizerz, jer ukoliko vam i malo izraste kosa, frizura gubi svoj oblik. Nephodno je da je kratite svake 4 sedmice. Ovo može izgledati kao velika obaveza, ali mjesečni odlazak frizeru je ono što biste trebali imati na umu.

Oštećena kosa – 4. sedmica

549841b4064c0eae5150ca3a749ad17c--long-bob-hairstyles-trendy-hairstyles

 

Loša vijest, ne postoji način da poništite oštećenja na kosi nastala prilikom hemijskim procesim bojenjem, ili čestim ispravljanjem ili uvijanjem. Dobra vijest, redovan odlazak kod frizera svakih 4 sedmice će vam omogućiti da zdrava kosa izraste, i smanjit ćete vidljiva oštećenja na kosi.