Uncategorized

Kako zaštiti kosu od morske soli i hlora iz bazena!

By  | 

S obzirom da nam ljeto kuca na vrata moramo da razmišljamo o tome kako zaštiti kosu. Ljeto sa sobom donosi modro plavo more, zabavu, uživanje i taman ten. Nažalost, sav hlor i morska so nisu dobri za vašu kosu. Veoma je bitno da budete spremne na vrijeme i da poštedite sebe „plasta sijena“ na glavi ili ispucalih vrhova kojima nema pomoći osim šišanja. Plavu kosu je najlakše oštetiti kupanjem u bazenu. Za vas smo istražili različite teorije i jedva čekamo da sa vama podijelimo ono što funkcioniše.

zaštita kose u bazenu

Prije nego što uđete u bazen ili more, pokvasite kosu – da, toliko je jednostavno. Ako kosu namočite ispod tuša, krajevi će upiti svu sježu vodu i tako će malo mjesta ostati hloru i soli da naprave nered.

Nanesite ulje ili losion na bazi silikona na kosu – baš poput balzama za kosu. Malo kokosovog ulja ili maslinovog je takođe odličan način da sačuvate kosu. Da ne spominjemo kako je kokosovo ulje prirodna zaštita od sunca koje će kosu zaštiti od štetnih sunčevih zraka.

Kad izađete iz vode ne zaboravite nanijeti na kosu sprej protiv zamršene kose. Oni oporavljaju oštećenu kosu, dodaju joj sjaj, mekoću i čuvaju boju, sprječavaju pojavu rascvjetalih vrhova, ne lome kosu, čine kosu svježom i otpornom.

Pri češljanu kose koristite mokru četku. Može da odmrsi kosu a da je ne ošteti . Ovo je veoma bitno jer vam je kosa najpodložnija pucanju kad je mokru češljate.

Jednom ili dva puta sedmično koristite intezivne regeneratore za dubinsko hranjenje. Vraćaju sjaj, mekoću i čvrstinu kosi nakon čestih posjeta bazenima i moru.

regenerator za kosu

Ako vam je kosa plava onda se zna desiti dobije čudnu boju zahvaljujući hloru. Čak i ako ne plivate često, voda iz česme može da sadrži male doze hlora i tako s vremenom doprinese lošem izgledu kose. Zbog toga je veoma važno koristiti jednom mjesečno ampule za kosu. One sadrže visok procenat hidratantnih sastojaka koji pomažu kosi da se oporavi.