Tutorijal

Kako vam limun može pomoći u brizi za kosu!

By  | 

Limun se koristi kao uobičajen sastojak ne samo u kuhinji nego i na drugim poljima. Koristimo ga kako bi izliječili mnoge probleme vezane za zdravlje, kosu i ljepotu.

Limun pomaže pri balansu ph vrijednosti, pomaže u borbi protiv infekcija, jača imunološki sistem i čini kosu zdravom i sjajnijom. Danas ćemo pisati o tome kako se limun koristi u liječenju mnogih problema sa kosom kao što je opadanje, suho vlasište i perut.

Opadanje kose i perut su dva osnovna razloga zbog kojih vam se kosa stanjuje. Nezdrava ishrana, stres, upotreba određenih lijekova su samo neki od razloga koji uzrokuju probleme. Limun sadrži mnoštvo vitamina C koji stimuliše rast kose tako što folikule čini jačim a novu kosu koja raste čvršćom.

Iscijedite sok od jednog limuna. Nanesite ga na tjeme i kosu. Sok od limuna lagano utrljavajte 5 d0 10 minuta vrhovima prstiju. Ostavite ga na glavi dodatnih 10 do 15 minuta i isperite sa šamponom i mlakom vodom. Ovaj postupak ponavljajte jednom ili dva puta sedmično kako bi dobili željene rezultate. sok-od-limuna

Sok od limuna pomaže i pri sprečavanju pojave peruti. Kiseline u limunu pomažu da se uspostavi normalna ph vrijednost i ublažava svrbež i iritaciju vlasišta. Pomiješajte 2 kapi limunovog soka sa 1/2 kašike maslinovog ulja i 2 kašike zagrijanog kokosovog ulja. Promiješajte dobro smjesu i nanesite na tjeme. Ostavite masku na glavi preko noći. Kad se probudite umotajte kosu u peškir koji ste prethodno natopili u toploj vodi. Sačekajte 10 – 15 minuta prije nego što je operete sa šamponom i toplom vodom. Na ovaj način ćete se riješiti peruti ako budete redovno ponavljali postupak.

limunov-sok-kokosovo-ulje

 

 

Za kraj vam donosimo nekoliko korisnih savjeta u vezi sa limunovim sokom.

Uvijek odaberite limunov sok koji ste prethodno iscijedili. Zbog kiselina koje sadrži, koristite ga u umjerenim količinama kod sprečavanja suhoće i iritacije tjemena.

Nikada nemojte nanositi limunov sok sirektno na tjeme gdje imate otvorene rane i posjekotine jer ćete tako izazvati iritaciju i crvenilo vlasišta.

Sa limunom možete i posvijetliti kosu. Ako imate tamnu kosu koju farbate, onda vam ne preporučujemo da koristite limunov sok za izbjeljivanje kose.