Tutorijal

Kako učiniti bradu mekom, nježnom i privlačnijom boljim polovicama

By  | 

AKO upitate bilo kojeg bradonju početnika, ali i seniora, svaki će vam odgovoriti da puštanje brade nije nimalo lagan posao. A i nakon što smo je pustili u punoj veličini nositi tu bradu je jedna stvar, a nositi tu bradu i zadržati djevojku ili ženu sasvim druga stvar.

NJEGA BRADE

 

 

Usredotočimo se na to pitanje te spomenimo nekoliko savjeta kako bradu učinit mekom i nježnom.
Što sve uzrokuje grubu i oštru bradu?

Ispucali vrhovi. Da, jedan od razloga grube brade su i ispucali vrhovi. Oni mogu nastati ako često trimamo bradu i ako pritom još i koristimo trimer s već tupim noževima. Ta dva faktora znatno utječu na to da naša brada bude gruba i oštra na dodir.

Suha brada. Slično kao i kod kose, brada može postati suha i stvarati probleme i nama i nama bližnjima. Stoga je bradu potrebno redovito hidratizirati. Možda jednostavno ne pijete dovoljno tekućine što kao jednu od posljedica može imati suhu bradu,

Ne posvećujete joj dovoljno ili nimalo pažnje. Brada raste i brada je živa. Kako brinete o kosi tako trebate brinuti i o bradi. Svakodnevno.

brada

 

Kako učiniti bradu mekšom?
Prije nego krenemo s konkretnim tačkama, vaša brada, a kako je spomenuto prije, zahtjeva dnevnu pažnju, dnevnu brigu, odnosno dnevno održavanje i vrijeme je da se i tako počnete ponašati.Spomenimo i činjenicu da će vaša brada rasti brzinom od 1,25 centimetra mjesečno.

Savjet 1: Perite i njegujte bradu
Iako postoje neke kontroverzne izjave da je brada u muškarca prljava skoro kao WC školjka, a i do dana današnjeg te izjave su dokazano opovrgnute, sama brda se može i bude se zaprljala. Stoga je bradu poželjno prati, ne previše, 3-5 puta tjedno. S time da se 5 pranja podrazumijeva ako doista živite na način da se brada često uprlja. Čestim pranjem brade ispirete korisne bakterije i faunu. Naravno ne moramo spominjati da za bradu ne koristite šampone i regeneratore koje koristite za kosu jer će oni samo pomoći isušivanju kože i dlaka. Prilikom pranja brade obraćajte pažnju da je isperete doista temeljito.

sampon za bradu

Savjet 2: Koristite ulja i balzame za bradu
Samo pranje, trimanje i češljanje brade neće biti dovoljno da ona bude mekana i nježna. Potrebno je i korištenje ulja ili balzama za bradu. Ulja za bradu će njegovati, hidratizirati i hraniti vašu bradu. Isto će raditi i balzam.
Evo nekoliko esencijalnih ulja koja se nalaze u uljima za bradu, a koja će vam uvelike pomoću u vašoj maloj ekspediciji:
drvo čajevca, bergamot, cedrovina. lavanda, zimzeleno drveće, citrus fresh, australska plava suha ruža (Helichrysum) i eukaliptus radiata.Ulja za bradu igraju dvostruku ulogu – hidratiziraju te regeneriraju dlake brade. Naravno, uz pravu kombinaciju esencijalnih ulja brada može doista mirisati tako da vam dame neće moći odoljeti.Prije upotrebe ulja za bradu provjerite da niste možda alergični na neki od sastojaka.

balzam za bradu

Balm odnosno balzam se može upotrijebiti prilikom oblikovanja brade, ali načelno djeluje na bradu isto kao i ulje. U principu balzam je samo malo gušća verzija ulja za bradu uz dodatak prirodnog pčelinjeg voska, te maslaca od avokada, kokosa ili karite (shea) maslaca. Naravno, ulja i balzame možete proizvesti i sami. Potrebno vam je nešto osnovnog znanja i strpljenja, a recepata je pun internet. Znači nakon jutarnjeg pranja brade stavite nekoliko kapi ulja na dlanove, količina ulja ovisi o veličini brade, razmažite ulje po dlanovima i umasirajte u bradu sve do same kože. Ideja je da se unese vlaga u bradu. Navečer pak nakon pranja utrljajte malo balzama koji će se brinuti oko ispucalih vrhova i upetljanih dlaka.

ulje za bradu

Savjet 3: Češljajte bradu
Preporuka je četka ili češalj za bradu. Ta će četka biti nježnija prema vašem licu od ostalih standardnih četaka. Četka će također pomoći boljoj distribuciji prirodnih ulja koje imamo na samoj koži. Na kraju četka će odstraniti bilo kakvu zaostalu prljavštinu i nečistoću, a zbog koje brada može biti suha i tvrda.
Dodatna pogodnost četkanja je što ćete time i masirati površinu kože te pospješiti cirkulaciju krvi.

cetka za bradu

Savjet 4: Pokušajte s drugim prehrambenim navikama
Ako i nakon ovih gore spomenutih savjeta još niste do kraja zadovoljni svojom bradom pokušajte unijeti neke promjene u vašu dijetu. Unosite tako više namirnica bogatih Omega 3 masnim kiselinama, zatim ubacite orahe i soju, hranu bogatu Beta karotenima, odnosno vitaminom A.
Na kraju naoružajte se strpljenjem i nemojte komplicirati.Ne postoji neko ekspresno rješenje, ne postoji čarobni štapić. Držite se osnova, držite se gore spomenutih savjeta i vaša će brada biti mekana, nježna i zdrava.

Njega brade, pranje, nanošenje ulja, češljanje mora vam postati dnevna rutina. Za najbolje rezultate pokušajte recimo ujutro nanijeti duplu količinu ulja, a navečer balzama, slobodno malo pretjerate u tome, nikakve štete neće biti po pitanju brade.
Ovim savjetima i načinima njege brade imati ćete provjerenu strategiju koju primjenjujete u borbi protiv suhe u grube brade ispucalih vrhova.

Njega brade i brkova

 

Izvor : gentleman.hr