Kosa

Kako se riješiti peruti!

By  | 

Perut kad se pojavi stvara samo probleme. Ne možete je se lako riješiti a zadaje probleme ako želimo da nosimo tamu odjeću jer ostavlja vidljive tragove. Mi smo istražili kako se što prije i najlakše riješiti peruti.

Tjeme vas svrbi i iritira a kosa vam postane puna sitnih, bijelih, pahuljastih ljuspica. Stručnjaci preporučuju najjednostavnije stvari. Kosu morate prati što rjeđe a ishrana je takođe  ključan faktor. Stručnjaci savjetuju i da jedete manje mliječnih proizvoda jer su oni u direktnoj vezi sa nastankom peruti.

hair-washing-2

Tjeme se treba tretirati na isti način kao i koža – potrebno ga je čistiti i održavati. Ono što je ključno je korištenje pravih proizvoda. Trebali bi se kloniti proizvoda koji su prepuni hemije i posvetiti se što prirodnijim alternativama.

Posjetite trgovinu sa prirodnim preparatima kako bi izabrali one proizvode koji najviše odgovaraju vašem trenutnom stanju. Trebali bi koristiti šampone i tonike za tjeme koji ne isušuju i pri tome hidratiziraju tjeme.

Prilikom nanošenja seruma i tonika jedan od ključinih faktora je način na koji ih nanosite. Veoma je bitno da tonik ili serum utrljate u tjeme glave tako što ćete vrhovima prstiju pomjerati kožu glave i na taj način pomoći rast kose a i djelovanje proizvoda će biti efikasnije.

pojava peruti

Posavjetujte se sa dermatologom oko preparata koje morate koristiti. Budite sigurni da tačno utvrdite kakav problem imate i pronađite najbolji način kako da ga se riješite.

Takođe, promijenite i način ishrane. Uvedite što raznovrsnije obroke koji uključuju svježe voće i povrće. Izbjegavajte vještačke preparate koji vam mogu nanijeti više štete nego koristi. Takođe, izbjegavajte i korištenje proizvoda “na svoju ruku” jer možete tjeme izložiti trajnim oštećenjima koji se više ne mogu ispraviti.

Budite dosljedni u primjenjivanju terapije koja vam se propiše jer samo upornošću možete da se riješite problema.