Tutorijal

Kako pravilno odabrati boju kose?

By  | 

Pogledali ste se jutros u ogledalo i shvatili ste da vam vaša boja kose ide beskrajno na živce? Djelujete sebi nekako ispijeno i dosadno sa svojom prirodnom bojom kose, ili je možda obojena i ne izgleda tako loše ali ste, nakon što istu boju nosite već nekoliko godina, sebi dojadili i sada čeznete za promjenom, ali sada ste u nedoumici jer niste sigurni bi li vam ono što želite zapravo pristajalo? Ili možda uopće niste sigurni što želite?

zenske-frizure-za-sreddnju-duzinu-kose-25

 Ovdje ćemo vam pokušati pomoći u rješavanju dileme koja boja kose najbolje pristaje upravo vama.

Prvo pitanje na koje morate odgovoriti jest: imate li hladan ili vruć tip kože? Ukoliko je vaš tip kože hladan, tada vrlo vjerojatno imate sivo-plave, tamno plave, tamno smeđe, crne, zelene ili sivo zelene oči, vaša prirodna boja kose je plavičasto crna, pepeljasto smeđa ili boje vrlo tamne kafe, ili pepeljasto plava, a koža vam je ili sasvim blijeda ili blijeda s ružičastim ili crvenkastim tonovima.

S druge strane, ukoliko je vaš tip kože vruć, tada su vam oči vjerojatno zlatno-smeđe boje, zeleno-smeđe ili tirkizne, prirodna boja kose smeđa sa zlatnim ili crvenim odsjajem, riđa ili zlatno-plava, dok se na vašoj koži očitavaju narančasti, zlatni i žuti tonovi.
Upravo se promatrate u ogledalo i niste sigurni u koju kategoriju od ove dvije spadate? Jednostavan način na koji možete riješiti ovu dilemu jest da si pogledate – zapešća. Pogledajte koje boje su vene koje vam se ističu na donjem dijelu ruku. Ukoliko su plavičaste, tada možete biti prilično sigurni da ste osoba hladnog tipa kože, a ukoliko su zelenkaste, tada ste vrlo vjerojatno osoba toplijeg tipa kože. Kada se promatrate u ogledalo kako bi otkrili kojeg je vaša koža tipa, svakako vodite računa o tome da ogledalo bude dobro i ravnomjerno osvjetljeno, odjenite na sebe običnu majicu bijele boje i skinite svu šminku.

zenska-frizura-bob-10

Još jedan dobar način određivanja tipa kože jest upravo pomoću bijele boje odjeće – ako bolje izgledate u snježno bijeloj odjeći, tada ste hladan tip, a ako bolje izgledate u boji bjelokosti ili vrhnja, tada ste vrući tip.
Sada kada znate kojem tipu vaša koža pripada, možete polako početi birati one nijanse koje vam pristaju. Ako pripada hladnijem tipu, izbjegavajte sve boje kose koje u sebi imaju zlatne, žute, crveno-narančaste i brončane tonove. S takvim nijansama kose djelovat ćete blijedo i ispijeno. Boje kose koje vam najbolje pristaju su gavran-crna, pepeljasto smeđa, te sve hladne nijasne plave poput plastinaste i pepeljasto plave. Uz pravilan odabir odjeće iz šminke dobro će vam pristajati i ljubčastakosa, kao i burgundijski crvena.

No ako vaša koža pripada vrućem tipu, tada su upravo ovo boje koje trebate izbjegavati. U tom slučaju odabirite tamno smeđu, boju kestena, zlatno-smeđu, riđu ili plavu kosu sa zlatnim, žućkastim odsjajem. Kao platinasta plavuša s takvim tipom kože djelovali bi vrlo jeftino dok vi vas pepeljaste nijanse pretvorile u staricu i prije no što to biološki jeste, a djelovali bi i nekako ispijeno i bolesno.

farbanje kose

 

Posebno oprezni morate biti ukoliko vam je kosa već obojena i odlučili ste se za novu boju. Ukoliko prelazite na neku svjetliju nijansu, tada vam savjetujemo da to svakako učinite kod frizera. Naime, u prelasku s tamnije boje kose na svjetliju nije dovoljno samo odabrati svjetliju nijansu boje i njome obojiti kosu već će biti potrebno i dodavati preljev i izbjeljivač kose, a nevještom uporabom istih možete učiniti pravu katastrofu na svojoj glavi. Ukoliko prelazite na tamniju nijansu kose, tada će boju biti nužno držati dulje na glavi, posebno ako ste obojeni u plavo, a vrlo vjerojatno će nužan biti i preljev. Ako ste odlučili prestati biti plavuša i biti tamniji, tada će se vjeroajtno morati izmiješati dvije nijanse, a svakako treba izbjeći nagli prijelaz na boju koja u sebi nosi plavičast ili sivkast pigment jer bi njenim nanošenjem vaša kosa mogla postati zelena.

krug boja

Za bolje razumijevanje na koji način kombinirati nijanse boja korisno je poznavati tzv. krug s bojama te se pomalo prisjetiti onog što smo učili još na satovima likovnog u osnovnoj školi. Primarne boje spektra su crvena, plava i žuta. Kombiniranjem crvene i plave dobiva se ljubičasta, kombiniranjem crvene i žute narančasta, a kombiniranjem plave i žute zelena boja. Kad god želite izbrisati neku nijansu morate odabrati onu koja se nalazi na suprotnoj strani kotača. Na primjer, ukoliko u boji vaše kose dominira žućkasta nijansa, dobro će se neutralizirati pomoću ljubičastih tonova.

A ako nakon svega ovoga i dalje niste sigurni, vaš spas je – Photoshop.