Kosa

Kako pravilno da farbamo i održavamo boju kose

By  | 

Ofarbani ste? Na koliko se farbate? Ovo pitanje muči više od 90 posto žena koje boje svoju kosu. A ima ih. Možda će vam odgovori beogradskog frizera Željka Dobričića iz Gruppa L’Ultima, pojasniti stvari…

Hairdresser applying colour to customer's hair

 

Ako se već farbate najbolje bi bilo da koristite boje bez amonijaka, jer na taj način najmanje oštećujete vašu kosu.

– Boje bez amonikaja su zdravije rješenje za vašu kosu, ali treba da znate da takve farbe imaju slab pigment. Osim toga prirodne farbe nemaju amonijak koji vezuje pigmente za vlasi,već se vezuju za spoljni dio dlake. Kao takve, brže se ispiraju i teže pokrivaju sjede. Zato, ako ste već odlučili da pređete na prirodne boje, jedna konsultacija sa frizerom može mnogo da učini  – savjetuje  Željko Dobričić.

Koliko ćete se često farbati, zavisi od toga šta želite da pokrijete. Da li je reč o sjedoj kosi, tamnoj koju želite da posvjetlite… Pogledajte na koliko bi bilo najbolje da se farbate.

bg-headerFront

 

SJEDA KOSA – NA TRI NEDJELJE

U zavisnosti koliko je vaša kosa sjeda, na toliko se farbate. Prosjeda kosa se farba rjeđe. U prosjeku sjeda kosa se farba na tri nedjelje.

KAKO PREĆI IZ TAMNE BOJE U SVIJETLU

Ako želite da pređete iz tamne u svijetlu boju , važno je da se pridržavate jednog pravila – radite to postepeno. Ovo je najradikalnija metoda farbanja. Prvo izvucite pramenove, zatim farbajte izrastak svetlom bojom. Kosa će vremenom postati svijetlija. U ovom slučaju, moraćete češće da posjećujete svog frizera.

DSC_0380_resize

 

FARBANJE JEDNOM BOJOM – ČETIRI NEDJELJE

Farbanje u jednu boju je jednostavan proces. Ne zahtjeva da žurite u salon. Naravno, to opet zavisi od kose. Najbolje bi bilo sačekati četiri nedjelje i onda se ofarbati.

ODRŽAVANJE PRAMENOVA – OD ČETIRI DO OSAM NEDJELJA

Kada ih prvi put izvučete, nećete da posjećujete salon često. Napravite podlogu i pramenove zajedno. Poslije četiri prefarbajte izrastak. Na osam nedjelja treba da ofarbate cijelu kosu. Uradite više nijansi, izgledaćete prirodnije.

 

 

Izvor : zena.blic.rs