Aktuelnosti

Kako odabrati idealnu peglu za vašu kosu?!

By  | 

Duga ravna kosa još uvijek se smatra jednim od najvećih standarda ljepote. Pomalo nepravedno mnogi bi rekli, no unatoč tome rijetko koja djevojka barem povremeno ne posegne za peglom za kosu. Bilo da koristiš peglu za kosu sporadično ili redovito, evo što trebate znati prije kupovine.

FB_IMG_1622456058839

Keramika, turmalin ili titanium – koji materijal je najbolji?

Kod kupovine pegle za kosu najvažnija odluka je od kojeg materijala je pegla izrađena. O materijalu ovisi učinkovitost pegle, ali i koliko će ti oštetiti kosu.

Materijali koji se koriste kod izrade pegle za kosu su:

  • keramika
  • turmalin
  • titanium

Većina pegli za kosu koristi keramiku. Keramika dobro provodi temperaturu, brzo se zagrijava i ne oštećuje kosu poput aluminija od kojeg su bile izrađene prve pegle za kosu. Također ispušta negativne ione koji zbog kojih kosa ima zdraviji izgled.

FB_IMG_1622455967064

Kod kupovine pegle od keramike pripazi jesu li cijele ploče izrađene od keramike ili su samo presvučene keramikom.

Pegle čije ploče imaju samo presvlaku keramike slabije su kvalitete, ne provode toplinu kao ploče koje su kompletno izrađene od keramike i s vremenom će se keramička presvlaka istrošiti.

Ako želiš nešto još kvalitetnije, razmisli o pegli za kosu od turmalina.

Turmalin je poludragi kamen, a pegle izrađene od ovog materijala još su učinkovitije od keramičkih.

Najčešće se radi o turmalinskoj presvlaci na keramičkim pločama koja osigurava da razina topline ostane ujednačena na cijeloj ploči. Zbog toga se takve pegle mogu koristiti na nižim temperaturama čime se smanjuje mogući nastanak oštećenja na kosi.

Osim toga, turmalinske pegle proizvode šest puta više negativnih iona od keramičkih. Negativni ioni poništavaju se s pozitivnim ionima na suhoj kosi, a to znači manje naelektriziranu kosu koja leti posvuda i lijepi ti se na lice.

Pegle od titaniuma provode toplinu najbolje od sva tri materijala. Za takvu ćeš peglu morati izdvojiti malo više, no idealne su za  izrazito gustu i dugu kosu – učinkovito ravnaju i ne moraš brinuti da će neki dijelovi ploče biti topliji od drugih.

FB_IMG_1622455938005

Je li širina pegle bitna?

Pegle za kosu su u pravilu široke između 2 i 6 cm. Naravno, postoje pegle i izvan tih okvira.

Većina pegli za kosu ima ploče širine oko 3 cm. Ova je širina idealna za osobe s kratkom kosom i kosom do ramena, kao i za osobe s iznimno tankom kosom.

Ovi tipovi kose trebali bi izbjegavati široke pegle jer je s njima veća šansa da će se po istom dijelu kose proći više puta nego što je to potrebno, a tako mogu nastati neželjena oštećenja.

Osim što su tanje pegle za kosu dobre za kraću i tanju kosu, takvi su uređaji izvrsni za dodatna stiliziranja osim ravnanja kose. S takvim peglama kosu je moguće i kovrčati – što je pegla tanja, to su kovrče manje. S velikim peglama to nije moguće postići.

Tanke pegle za kosu također su i preciznije, pa će lakše obuhvatiti i kosu odmah do tjemena.

Ako imate jako dugu, gustu ili kovrčavu kosu, preporučljivo je kupiti širu peglu. Iako će i tanja pegla dobro obaviti svoj posao, s peglom veće širine prije će se kosa ispeglati.

Ako naglasak stavljate na raznovrsnost pegle i što veću preciznost, odaberite tanju. Ako te zanima isključivo ravnanje, i šira pegla je dobra, pogotovo za bujnu kosu.

Temperatura

Pegle za kosu danas uglavnom dolaze s mogućnošću regulacije temperature.

Ponekad točno piše na koliko stupnjeva je pegla zagrijana, a ponekad piše isključivo broj razine te je potrebno pogledati u priručnik koliko stupnjeva označava pojedina razina.

Odabir temperature najčešće je mehanički (npr. okretanje kotačića). Neke pegle imaju digitalni zaslon na kojem se može vidjeti točna temperatura.

Ako nisi sigurna koja temperatura je idealna za tvoju kosu, najbolje je da kupiš peglu koja ima veći raspon regulacije topline. Kreni s najmanjom i polako pojačavaj dok ne pronađeš idealnu temperaturu.

185°C je u prosjeku idealna temperatura za većinu ljudi, pa pokušaj ne ići iznad toga osim ako baš ne moraš.

U pravilu je za kratku i tanku kosu dovoljna niska temperatura, dok je gustoj i kovrčavoj kosi potreban viši stupanj topline kako bi se izravnala.

U slučaju da peglom moraš proći nekoliko puta po istom mjestu dok se kosa ne izravna, tada pegla nije učinkovita. Ako se to događa čak i kada povećaš temperaturu, to znači da pegla ne zagrijava ploče ravnomjerno. Odnosno, radi se o pegli loše kvalitete. Em će ti se kosa oštetiti, em neće ostati ravna koliko bi trebala – radije uloži u kvalitetniji uređaj.

10648-Pegla-za-kosu-Titan-Keratin-GA.MA

Također obrati pozornost na to gdje se nalaze gumbi za podešavanje temperature.

Iako na prvu gumbi na gornjoj strani pegle mogu djelovati praktičniji od gumbi sa strane, može se dogoditi da ih slučajno pritisneš za vrijeme korištenja pegle i slučajno povećaš ili smanjiš temperaturu. To može biti jako frustrirajuće, a i potencijalno opasno za tvoju kosu.

9824-Pegla-za-kosu-pink-professional

Dodatne karakteristike

Automatsko gašenje

Jedna od dodatnih mogućnosti koju preporučujemo je automatsko gašenje pegle nakon određenog vremena.

Ako si u žurbi, lako se može dogoditi za zaboraviš ugasiti peglu nakon korištenja. S funkcijom automatskog gašenja ne trebaš brinuti hoće li te dočekati garište umjesto kuće jer si zaboravila isključiti peglu.

Korisne su one pegle s automatskim gašenjem do sat vremena. Sve iznad toga nema prevelike koristi jer do tada užarena pegla može učiniti dovoljnu štetu.

Zaključavanje

Velik dio pegli za kosu dolazi s mogućnošću zaključavanja. U pravilu se radi o maloj kuki ili sličnom mehanizmu koje omogućuje da spojiš ploče na pegli kako ona nakon korištenja ne bi ostala otvorena i slučajno uništila namještaj. Ili gore.

Stalak za peglu

Umjesto opcije zaključavanja možeš odabrati stalak za peglu. Osim što sprečava da vruća pegla ošteti površine, također je odličan način za čuvanje pegle dok ju ne koristiš.

Neke pegle za kosu dolaze i s torbicom otpornom na toplinu.

Zaokretni kabel

Nešto što će ti promijeniti život svakako je zaokretni kabel. Kako okrećeš peglu, tako će se kabel od struje rotirati zajedno s njom i nećeš ostati zapetljana u metar kabla.

Brzina zagrijavanja

Jedna od karakteristika koje proizvođači pegli za kosu vole isticati je brzina zagrijavanja. Nekim peglama za kosu dovoljno je svega 30 sekundi da se zagriju, nekima 1 minuta. U pravilu se sve pegle brzo zagrijavaju, pa sama odluči je li ti ušteda od 30 sekundi važna.

Pomične ploče

Neke pegle za kosu imaju pomične ploče. Njihova prednost je ta što će uvijek čvrsto držati tvoju kosu bez obzira na to pod kojim kutem držiš peglu. Pramen kose ravnomjerno će se zagrijati i izravnati. Ovaj je dodatak posebno dobar za one s tankom i nježnom kosom.

Pegla za kosu na paru

Prije nekoliko godina pojavile su se pegle za kosu na paru. One koriste paru visoke temperature kako bi izravnale suhu kosu.

12320-Pegla-za-kosu-na-paru-Steam-Protect-JLD

Smatra se da oštećuju kosu znatno manje nego klasične pegle za kosu, uključujući one od titaniuma i turmalina. Također bi kosa trebala duže ostati ravna i sjajna, bez stvaranja statičkog elektriciteta. Smatra se dobrom opcijom za djevojke guste kose koju je teško ukrotiti.