Nokti

Kako najbolje ojačati nokte?!

By  | 

Zadnjih nekoliko godina ponovno su popularni lijepo oblikovani kratki nokti pa vam ne mora biti žao što svoje ne možete puštati. Uvijek je bolje dovesti nokte u red kako bi što manje pucali kada narastu.

Suhe i oštećene nokte najbolje će njegovati hladno prešana ulja poput maslinovog, kokosovog ili bademovog ulja. Ipak, ako vam nije praktično mastiti ruke i nanositi ulje u takvom obliku, poslužit će vam ulje za nokte u pakiranju sličnom laku za nokte. Ulja za njegu noktiju s aplikatorima možete pronaći u većini prodavaonica koje prodaju lakove za nokte.

Nokti su nakupina malih stanica koje su formirane od keratina, radi toga su jako osjetljivi i mogu upijati tvari i više nego koža. To je samo jedan od razloga zašto su mekši nakon kupke.

Krhki nokti i oni koji se listaju mogu biti znak zdravstvenih problema. Slabi nokti mogu biti prikaz anemije ili problema s radom štitnjače. Ako vam nokti imaju bijele mrlje, to također pokazuje da vam nedostaje kalcija u tijelu.

Provodite tretman njege ruku i noktiju svaki tjedan za najbolje rezultate i najlakše održavanje. Ne zaboravite na prehranu te zaštitu noktiju kako biste i kod kuće mogli napraviti odličnu manikuru na jačim i zdravijim noktima.Wedding white pearl manicure on short square nails on a white background close-up.

 

Keratin je protein koji gradi nokte, kosu i kožu te osigurava njihovu čvrstoću. Osim vanjskih tretmana i zaštite noktiju, potrebno je zdravo se hraniti kako bismo izgradili lijepe i zdrave nokte. Neke od namirnica koje odlično djeluju na zdravlje noktiju, kože i kose su riba, alga spirulina, bademi, sjemenke (konoplje, bundeve, chia i suncokreta), jaja, jogurt, zeleno lisnato povrće, batat, zobene pahuljice i orasi.

Iako su nokti sami po sebi čvrsti i otporni, potrebno ih je čuvati od vanjskih utjecaja koji ih isušuju ili uzrokuju oštećenja. Time rečeno, ako želite jake i lijepe nokte, ne otvarajte njima poklopce konzervi, alkice ključeva i slične stvari s njima. Također, investirajte u dobru kremu za njegu kože ruku i noktiju, posebice tijekom hladnih mjeseci.

 

  1. Smanjite izloženost vodi – tijekom pranja suđa koristite rukavice, a tijekom kupke u kadi držite ruke izvan vode.
  2. Držite nokte kratkima – ako imate problema s noktima koji se listaju ili pucaju, ne pokušavajte ih puštati da budu dugački jer će tako samo lakše pucati.
  3. Pijte mnogo vode – pravilna hidratacija čitavog organizma ključ je zdrave kože, kose i noktiju.
  4. Maslinovo ulje, bjelanjak i limunov sok – ova tri sastojka pomažu ojačati nokte i spriječiti njihovo listanje. Kako bi pripremili ovu smjesu, pomiješajte 3 žlice maslinovog ulja i 1 žlicu soka od limuna s bjelanjkom. Ostavite nokte u toj tekućini 10-15 minuta i potom isperite mlakom vodom. Ovaj tretman za nokte možete raditi svaki dan, no najbolje bi bilo svaki puta kada osjetite da vam nokti postaju slabiji.

  5. Uložite u kremu za kutikule – suhi nokti i kutikule uzrokuju zanoktice te oštećenje tkiva koje može unazaditi zdravlje noktiju.
  6. Izbjegavajte lakiranje noktiju – često lakiranje noktiju uvelike oštećuje nokte jer su komercijalni lakovi prepuni štetnih kemikalija.
  7. Koristite lak za jačanje i njegu – ako već ne možete bez laka za nokte, koristite lakove za jačanje, po mogućnosti prirodnog sastava.
  8. Pripazite kod čišćenja – kao i kod pranja suđa, koristite rukavice da zaštitite nokte od nagrizajućih sredstava za čišćenje.
  9. Vazelin – ovaj tretman je posebno učinkovit u zimskim mjesecima jer su tada nokti skloniji pucanju i isušivanju. Osim što hidratizira, vazelin je dobar i za vlažnost noktiju.  Nanesite sloj vazelina na nokte, na to stavite pamučne rukavice i ostavite da djeluje preko noći dok spavate. Ujutro isperite ruke. Ponavljajte sve dok osjećate da je potrebno kako bi što više ojačali svoje nokte.

nails short

 

short nails

 

nokti