Tutorijal

KAKO ISPRAVITI KOSU BEZ PEGLE ILI KLASIČNOG FENIRANJA

By  | 

Straight-hair

Ispravljanje kose, kao i njeno kovrdžanje, obično podrazumjeva korištenje nekog izvora toplote.

Najčešće je to presa/pegla za kosu koja, ako je često koristite i ukoliko nije neka baš kvalitetna, može itekako da ošteti vašu kosu i upropasti njenu ljepotu.

Feniranje  nije ništa manje štetna opcija. Vreo vazduh,četka koja je obično pravljena od plastike i vještačke dlake imaju ogotovo isti efekat kao presa.

Zato je najbolje da kosu ostavite onakvom kakvu ju je majka priroda dala ili da probate sa alternativnim metodama ispravljanja koje ne podrazumjevaju jak izvor toplote.Pogledajte neke od najbezbjednijih i probajte ih još danas…

1. Hladno ,,feniranje” – Operite kosu na uobičajen način. Koristite šampon za ravnu kosu i nanesite nešto više balzama i ostavite da duže djeluje na kosi. Sam balzam će učiniti da vam se kosa malo ispravi.

Nakon toga nježno posušite kosu peškirom. Nemojte je trljati jer se tako čupa i oštećuje, već je smao umotajte u peškir i ostavite da peškir upije vlagu.

Nanesite serum za ispravljanje kose, ukoliko ga imate. Oni vam mogu biti od pomoći. Ako nemate ovaj serum možete koristiti balzam koji se ne ispira ili neki drugi leave-in proizvod za kosu.

Upalite fen na najhladniji vazduh i počnite da sušite kosu dio po dio. Usput  koristeći ravnu četku raščešljavajte. Sušenje će duže trajati, ali ćete sigurno dobiti željeni efekat.

Na suhu kosu takođe možete nanjeti serum protiv kovrdžanja i tako zapečatiti ceo preoces.

NAPOMENA: Hladno feniranje koristite samo ljeti!

10714538_737866236293867_2976919325074346836_o

2. Vikleri Koliko god zvučalo kontradiktorno, vikleri su odličan način da ispravite kosu.  Operite kosu na način koji smo naveli u prethodnom uputstvu.

Kada ste blago prosušili kosu navijte je pramen po pramen na viklere – što veći to bolji! Uvijajte kosu prema unutra (ka tjemenu). Obratite pažnju da kosa bude vlažna tokom cijelog procesa. Ukoliko se neki dio osušio pokvasite ga.

Na svaki pramen, dok je još umotan u vikler nanesite pjenu za kosu. Držite viklere na kosi sve dok se ne osuši. Ukoliko želite da ubrzate proces, možete iskoristiti fen, ali ga namjestite na što nižu temperaturu.

Na kraju skinite viklere i dobro iščešljajte kosu.

woman-wearing-rollers-Custom-

3. Hemijsko ispravljanje – Ovo je metoda koja je postala sve češća. Čule ste za brazilsko ispravljanje kose? Slična je stavljanju mini-vala, tj. koristi se slična hemija, ali umjesto da dobijete trajne lokne, dobićete trajno ispravljenu kosu.

Trajaće sve dok vam kosa ne izraste, pa ostanete sa gornjim dijelom prirodnim, a donjim ispravljenim.

Ipak, imajte u vidu da ovakvo ispravljanje kose nije preporučljivo ako imate farbanu ili oštećenu kosu i da od pomenutih metoda NAJVIŠE oštećuje kosu.

670px-Straighten-Your-Own-Hair-with-a-Chemical-Straightener-Step-4

NAPOMENA: Nikako ne pokušavajte same kod kuće da na ovaj način ispravite kosu, već isključivo u salonu.