Aktuelnosti

Kako isfenirati kosu kao profesionalac?!

By  | 

Ukoliko maštate o savršenoj frizuri, ali nemate vremena da posjetite salon danas ćemo taj problem riješiti u udobnosti doma, a glavni saveznici bit će fen i četka.

14abfc25733c6f2f4e0d17b150d89d02

ŠTA JE FENIRANJE I U ČEMU JE RAZLIKA OD DRUGIH NAČINA STILIZIRANJE KOSE?

Feniranje je, najjednostavnije rečeno, oblikovanje kose sa fenom i posebnom okruglom četkom. Glavna razlika između obične četke i okrugle je u posebnim rupicama kroz koje lako prolazi struja zraka, što vam omogućava da ne pregrijete kosu. Također, posebnu ulogu igraju iglice bez kapljica koje savršeno prolaze kroz kosu i zaglađuje neposlušne pramenove ili kovrče.

Četke dolaze u različitim veličinama, a birate ju u odnosu na dužinu kose. U biti što je kosa duža, to bi trebala biti veća veličina četke. Također, tokom oblikovanja može se odjednom koristiti nekoliko četki različitih promjera – šire za dužinu i uže četke za krajeve, šiške ili manje pramenove.

182032107_460767611663207_9051204544411184139_n

Materijali na četkama mogu biti različiti, ali najčešće su umjetni. Prirodne dlake prilično su teške za upotrebu i prikladnije su za vlasnice vrlo kovrčave kose.

problo1

NA ŠTO TREBA POSEBNO PAZITI PRIJE FENIRANJA?

Uz tehnike oblikovanja, važno je znati i što je najvažnije, primijeniti osnovno znanje o njezi kose.

Obavezno koristite zaštitni sprej

U suprotnom riskirate dugotrajno oštetiti kosu , pogotovo čestim oblikovanjem ovog tipa. Uvojci će vam postati suhi i bez sjaja i dugo će vam trebati da vratite kosu u prvobitno stanje.

Prije oblikovanja operite kosu 

Izbjegavajte teške proizvode za njegu kosu sa mnoštvom sastojaka i odlučite se za lagane hidratantne balzame i proizvode koji se ne ispiru. Ako želite, preporučuje se korištenje pilinga za vlasište. Uklonit će nečistoće sa korijena kose i dodati volumen prilikom oblikovanja.Ako pak ne želite na taj način postići volumen možete koristiti sprej ili prah za volumen korijena po potrebi.

Nježno češljajte kosu, počevši od vrhova

Pazite da ne ozlijedite folikule dlake i vlasište. Tijekom oblikovanja kosa bi se lako trebala razdvojiti na pramenove.

Slijedeći ove smjernice, bit ćete savršeno pripremljeni za feniranje koje neće naštetiti vašoj kosi.

Kada je kosa spremna, možete započeti ss oblikovanjem. Trebat će vam fen za kosu sa uskim nastavkomčetka za feniranje par gumica ili kopči za kosu.

c1c78bd35a702fca028982cae47a65e5

POSTUPAK FENIRANJA

1. Malo posušite tek opranu kosu, ali ne u potpunosti – otprilike oko 80% i obavezno koristite sprej za toplinsku zaštitu.

2. Ako je potrebno, nanesite sprej za volumen na korijene kose.

3. Podijelite kosu u četiri dijela, počevši od tjemena glave. Možete početi sa gornje ili donje strane. Ukoliko počinjete sa donje, odvojite četvrtinu i pričvrstite gornje tri kopčom ili šnalom.

4. Zagrijte četku fenom za kosu 30-45 sekundi. Za oblikovanje koristite srednju temperaturu zagrijavanja.

5. Počnite oblikovati kosu povlačenjem četkica. Pramen kose trebao bi biti između četke i fena za kosu, a fen za kosu trebalo bi doslovno biti u kontaktu sa kosom. Obavezno koristite nastavak, a ne direktni kontakt sa fenom. Počnite od korijena kose, postupno povlačeći kosu prema vrhovima, odmotavajući  četku od sebe. Obratite posebnu pažnju na krajeve ako ih želite uviti prema unutra ili vani.

6. Radite iste pokrete naizmjenično sa trećom i drugom četvrtinom kose. Obratite pažnju na svaki odjeljak pojedinačno. Kosa bi tijekom oblikovanja trebala biti potpuno suha.

7. Gornja četvrtina treba ostati u obliku pravokutnika na vrhu glave. Podijelite ovo područje na četiri dijela uz vodoravni razdjeljak, počevši od zatiljka i završavajući kosom oko lica.

8. Započnite sa feniranjem od najudaljenije četvrtine gornje četvrtine. Počnite izravno u korijenskoj zoni i povucite pramen prema licu.  Na isti način oblikujte preostala tri dijela, povlačeći kosu prema naprijed i oblikujući natrag. Ovaj način će dodati impresivan volumen, a uvijeni krajevi stvorit će efekt fenirane kose kao iz salona.

9. Na kraju, malo uvijte prednje pramenove i napravite željeni razdjeljak. Ako je potrebno, popravite frizuru lakom.

Po želji ovim načinom feniranja možete kreirati blago valovitu kosu sa dosta volumena, a uz iskustvo koje ćete dobivati sa svakim feniranjem, cijeli postupak neće trajati duže od 15 minuta.

05092016125134-v-volumen