Tutorijal

KAKO DOBITI I ODRŽAVATI ŽELJENI IZGLED BRADE

By  | 

Glatko izbrijani muškarci možda misle da duga brada samo predstavlja rješenje da se otarasite brijanja i dobijete opušteni buntovnički izgled. Ipak, oni su samo djelimično u pravu.

muski-magazin-saveti-odrzavanje-brade (2)

Ipak i sa dugom bradom ukoliko želite da izgledate lijepo i uredno potrebna je velika njega i održavanje. Ponavljamo, održavanje je najvažnija stvar. To zavisi prije svega od dužine brade koju želite da nosite. Zavisno od toga, možete proći sa jednostavnim potezima mašinice u par poteza ili sa višeminutnim prelazima i skraćivanjem makazama.

Ukoliko imate kraću bradu, popularno nazvanu – ‘brada od dva dana’ – ona predstavlja jednostavno rješenje. U ovom slučaju , trebate koristiti makaze ili trimer-mašinicu prosječno dva puta sedmični. U drugom slučaju podesite ili koristite nastavak za dužinu od 0.3 – 0.5cm ili 1/8 inča (uglavnom 1. nastavak).

U slučaju da ste ljubitelj dugačke ‘drvosječa brade’, održavanje je takođe jednostavno. U tom slučaju moraćete da koristite isključivo makaze da biste potkresali bradu. Ukoliko niste baš vješti sa makazama otiđite u frizerski salon ili kod berberina (ukoliko ga nađete) i tražite da Vam oblikuje bradu.

muski-magazin-saveti-odrzavanje-brade (11)

Ukoliko imate i hoćete da održavate bradu srednje dužine, tu je stvar malo komplikovanija. Kod ovog tipa održavanje je najlakše mašinicom, nastavkom od otprilike 1,3cm – popularnom ‘četvorkom’. Ukoliko želite malo kraću bradu, koristite manji nastavak, ali idite postepeno da ne pretjerate sa skraćivanjem. Bez obzira da li bradu održavate na ‘četvorci’ u predjelu brkova i brade, obrazi i vrat svakako treba da budu za jedan broj kraći. Time ćete dobiti bolji oblik, a i taj stil brade stoji gotovo svima.

Frizerland Sarajevo

U svakom slučaju, oblik brade trebate prilagoditi obliku svog lica. Prvo morate odrediti koji Vam tip brade stoji i da li Vam izdužuje lice ili čini da izgledate punije. Ukoliko imate okruglo lice, brada bi trebalo da bude kraća sa strane kako bi Vam izdužila lice. U slučaju duguljastog lica, jača i duža brada sa strane učiniće da vizuelno Vaše lice izgleda kompaktnije i šire.
Nebitno za koji god tip brade da se odlučite, vrat i obraze nemojte brijati brijačem. Velika greška u održavanju brade jeste stvaranje tih velikih jasnih linija. Koliko god bili ubeđeni u to, taj oblik ne izgleda lijepo. Umjesto toga, koristite mašinicu i pravite prelaze tako da dužina opada postepeno, a prelaz izgleda prirodno – time ćete stvoriti utisak uredne prirodne brade.

muski-magazin-saveti-odrzavanje-brade (10)

Još jedan bitan savjet: Najbitnija stavka kod puštanja i održavanja brade jeste to da Vam usne budu dostupne – da ih brada ne dodiruje i da se jasno vide. Zato, koristite češalj, a makazama ili mašinicom bradu skratite toliko koliko je neophodno da bude malo iznad linije gornje usne – kako Vam brada ne bi smetala i upadala u usta.

Kada odredite i napravite željeni oblik brade ne zaboravite higijenu – perite je redovno i poslije svakog obroka, ipak je ona dio kose. Iako izgleda sjajno, budite svjesni da brada mora da se održava. Redovnim oblikovanjem i pranjem, učinićete da brada postane ono zbog čega je i puštate – dodatak i ukras Vašem licu.