Tutorijal

Kafa kosu čini sjajnom, briše celulit i osvježava kožu lica

By  | 

Kafa obiluje antioksidansima i čisti kožu od toksina stoga je odličan izbor za maske za lice i pilinge iz kućne radinosti. Ona podstiče cirkulaciju, smanjuje otečenost i kožu čini čvrstom.

Maska za lice

Sastojci: dvije kašike mljevene kafe, dvije kašike kakaa u prahu, tri kašike punomasnog mlijeka ili jogurta, jedna kašika meda

Priprema: Sve navedene sastojke treba dobro pomješati i nanjeti na lice. Nakon što maska odstoji oko 15 minuta treba je isprati mlakom vodom.

Piling za telo

Sastojci: tri kašike taloga od kafe, jedna kašika ulja po želji (maslinovo, kokosovo ili ulje badema), smeđi šećer

Priprema: Najprije treba da pomješate sve suhe sastojke i potom dodate ulje i malo smeđeg šećera. Dobijenu smjesu treba umasirati na kožu, to će ukloniti mrtve ćelije i poboljšati cirkulaciju. Koža će biti glatka i lakše će upijati hranjljive sastojke iz krema.

Maska za kosu

Sastojci: kafa, voda

Priprema: Skuhajte kafu i potom dodajte malo vode. Čim se mješavina ohladi, nanesite je na kosu i stavite plastičnu kapu. Ostavite da deluje 20 minuta i potom isperite. Kafa će ukloniti višak masti, zagladiti kutikule i kosu učiniti sjajnijom.

Maska protiv celulita

Sastojci: šoljica taloga od kafe, pola šoljice bjelog ili smeđeg šećera, šoljica kokosovog ulja

Priprema: Pomješajte sve sastojke i umasirajte na kritične tačke. Masirajte lagano i postupno prelazite na druga područja. Kafa deluje kao diuretik i izvlači tečnost iz masnih ćelija. To zateže kožu pa se i celulit manje vidi.