Aktuelnosti

Izbjegnite kajanje nakon šišanja – kako da izaberete pravu frizuru?

By  | 

Kada žena mijenja frizuru, ona mijenja i život. Ako vam je promjena neophodna i intenzivno tragate za novom frizurom, ali se bojite da ne pogriješite – evo kako da izaberete pravu frizuru

Savršena frizura može da vas podmladi ili prikrije neke ozbiljne nedostatke. Dobro ošišana kosa može da izgleda bujnije, da istakne oči, da prikrije bore… Podjednako je važna kao dobar makeup ili obrve. Zato, nemojte se snebivati zbog toga što oklijevate da donesete konačnu odluku i drastično promijenite izgled kose.

Evo šta kažu hair stilisti.

Odredite svoj tip lica

Da biste izabrali pravu frizuru, morate uzeti u obzir nekoliko važnih faktora. Prvi je tip lica. Oval se smatra idealnim tipom i njemu treba težiti. Ako je oblik lica ovalan, onda će vam odgovarati apsolutno bilo koja frizura, možete eksperimentisati koliko god želite, pa čak i isprobati ultrakratke rezove i dječačke frizure.

Ako imate drugačiji oblik lica, onda morate pripaziti na izbor frizure. Ako je vaše lice okruglo, onda će vam odgovarati ona frizura čiji je volumen usmjeren ka tjemenu, dok je zaravnjena na sljepoočnicama i oko ušiju. Devojke sa kvadratnim licem bi trebalo da biraju pramenove koji uokviruju lice, ali nemojte birati oštre linije.

Za žene sa trouglastim licem, pogodne su geometrijski jasne frizure, a ako je lice izduženo, onda je najbolje da ga vizuelno skratite šiškama.

Obratite pažnju na strukturu kose

Izbor frizure ne određuje samo oblik lica. Struktura kose nije od male važnosti. Na primjer, ako odlučite da napravite frizuru koja je idealno glatka, a istovremeno imate kovrdžavu kosu, stalno ćete morati da ulažete dodatni napor da kosu izravnate.

Ako imate talasastu kosu, onda će vam odgovarati frizura sa „slojevitim“ efektom, bez jasnih linija.

Ako je vaša kosa ravna, onda je stvorena za geometrijske oblike i jasne prelaze. Gusta kosa se uvijek može stanjiti, ali ako imate tanku kosu, najbolje je da birate bob ili lob rezove.