Tutorijal

Istina i zablude o kosi!

By  | 

Pramenovi, promjene boje, skrivanje prvih sijedih – katkad se pitate da li ćete ikada oporaviti vašu kosu od tolikog hemijskog tretiranja. Ali većina stvari koje smo čuli od drugih da nam štete kosi su ustvari neistina.
Rekli su vam da ne smijete na farbanje jer ste u drugom stanju? To i još mnogo toga je obična zabluda kad se radi o bojenju kose.

Zabluda: Kosa se može prati odmah nakon bojanja
Istina: S pranjem morate pričekati bar 24 sata nakon bojanja, a s bazenom još i duže, optimalno je dvije sedmice,jer će vam hlorirana bazenska voda isprati zaštitni sloj s kose, a s njim i boju koja će izblijediti i promijeniti se.

Zabluda: Ne smijete kosu bojiti kod kuće
Istina: Danas ima odličnih boja za kosu sa kojima se možete obojiti sami i postići tačno ono što želite. Samo se pridržavajte uputstva u pakovanju i naravno osite zaštitne rukavice.

04-Golden-Rules-People-with-Long-Hair-Should-Memorize-now-534960631-puhhha-1024x683

Zabluda: Ne smijete bojiti kosu u trudnoći
Istina: Nema znanstvene potvrde da bi hemikalije u boji za kosu mogle oštetiti plod ili na bilo koji drugi način ugroziti trudnoću. Ipak, da budete posve mirni, pričekajte da prođe tri, ili čak šest mjeseci, pa onda otiđite frizerki. Još bolje, nemojte se bojiti nego napravite pramenove; boja se tad nanosi samo na kosu i nema opasnosti da koža upije hemikalije.

Zabluda: Obrve moraju biti iste boje kao i kosa
Istina: Zapravo ne. Mnogo je ljepše kad su različite. Ako vam je kosa svijetla, neka obrve budu nijansu tamnije, ako je tamna, nijansu svjetlije.

111617-smokey-grey-hair-lead

Zabluda: Obojena kosa izblijedit će na ljetnom suncu
Istina: Izblijedit će na svakom suncu. Ako znate da ćete dugo biti vani izloženi sunčevim zrakama, stavite na glavu šešir ili zaštitite kosu preparatom koji ima uv zaštitu.

Zabluda: Bojenjem se smanjuje volumen kose
Istina: Upravo suprotno – nanošenjem boje kosa će djelovati deblje i opći dojam bit će povećanje volumena. Jedina je iznimka izbjeljivanje kose.

Zabluda: Šamponi za obojenu kosu su precijenjeni
Istina: Uložiti malo više novca u proizvode koji su namijenjeni upravo obojenoj kosi pametno je i na kraju vam može donijeti uštedu. Jer ti šamponi će vam ne samo pomoći da boja duže traje (što znači rjeđe posjete frizeru) nego i da kosi povrati sjaj i vlagu koju je izgubila nakon bojanja.

Zabluda: Od boje kosa strada zauvijek
Istina: Čim se počnete farbati, narušav se strukturu kose da bi mogla primiti boju i da, to joj škodi. Ali uz ispravnu njegu (na primjer, bogatu masku za kosu jednom sedmično) ta će se šteta smanjiti na minimum.