Uncategorized

Greške koje najčešće radite sa svojom kosom

By  | 

kkkkGodinama oštećujete svoju kosu radeći stvari koje ne trebate ali jednostavno ne znate da ne smijete ih raditi na kosi. Kosa je veomao osjetljiv dio vašeg tijela, i sa kosom se treba postupati lagano i sa znanjem.

Nepravilno amatersko blajhanje kose

Najgora stvar koju možete uraditi je blajhati kosu sami kod kuće. Dosta puta čujemo priče kako se žene same farbaju kod kuće, ali jedno je farbati se a drugo izbjeljivati. Prilikom izbjeljivanja kose, potrebno je da imate ogromnog iskustva. Iskusni frizeri znaju pogrešno procjeniti kosu pa je upropastiti sa blanšom a kamoli vi koji nemate blage veze pa probate sami napraviti od sebe srebrno bijelu plavušu. Blajhanje je najbolje prepustiti profesionalnom frizeru.

Nepravilno feniranje

Za nepravilno feniranje, mnogo žena nije niti čulo niti zna da je moguće. Nepravilno fenirati kosu i pritom je upropastiti itekako možete uraditi. Kosa kada se fenira dolazi do svog maksimuma ravnoće i suhoće kada trebate stati sa feniranjem. Ako nastavite sušiti i sušiti, može doći do presušenja dlake. Dlaka je tad izgubila jednostavno svu hidrataciju koju je imala do tad. Kosa će ubuduće izgledati suho i porozno.

Nepravilno peglanje kose

Kosu treba što manje izlagati jakoj intenzivnoj toploti. Peglanje je proces u kom vaša kosa ima intenzivnu izloženost temperaturama i do 220 stepeni. Šta je potrebno kako bi peglanje bilo sigurno? Potrebno je prvenstveno koristiti preparat za zaštitu dlake prilikom peglanja kose. “U Frizerlandu možete pronaći takve preparate”. Nakon toga trebate znati da je kosu potrebno do kraja osušiti kako nebi gubila hidrataciju prilikom peglanja. Mnoge žene misle da ako ostave polusuhu kosu da će onda manje oštetiti kosu, da je neće presušiti. Upravo suprotno. Poluvlažna dlaka je podložnija oštećivanju nego suha u kontaktu sa vrućom površinom.

Pretjerano šamponiranje kose

Nemojte se zabluđivati da kosa treba da bude perfektno čista. Ne preterujte sa brojem šamponiranja kao ni sa brojem pranja kose u sedmici. Triput u sedam dana je normalan broj pranja kose. Svaki dan će dovesti do preteranog skidanja pozitivnih masti sa dlake. Kosa će preiščišćivanje postati gruba i suha.

Nepravilno korištenje farbe za kosu

Farbanje kose je takođe profesionalna stvar i treba da znate neke osnove ako želite da vam kosa ostane zdrava a farbate se kući. Najčešća greška je farbanje krajeva svako farbanje. Krajevi su površina kose koja je farbana više puta nego korjen, tu se farba taložila više puta. Krajeve trebate osvježiti svako treće farabanje i tako nećete preopteretiti dlaku. Dlaka će imati dovoljno vremena da ispere prošlu farbu iz sebe.