Lijepa kosa je u svijetu showbusinessa ponekad poželjnija i od samog botoksa, a frizeri često postaju slavni koliko i sami njihovi klijenti, što pak redovito prate i njihovi iznosi bankovnog računa. A kako i ne bi, jer ruku na srce, kosa je ženi glavni event, kojeg bismo radije doživjeli pod rukama iskusnog i slavnog stilista nego drogerijskog pakiranja koje funkcionira po principu DIY. Vodeći se mantrom “Tresses before dresses”, što bi u slobodnom prijevodu najjednostavnije značilo “kosa prije haljine”, žene diljem svijeta pokazuju kako je pronaći osobu od povjerenja, koja još k tome majstorski obavlja svoj posao, gotovo jednako vrijedno kao pronaći samo suho zlato. Upravo iz tog razloga spremne su izdvojiti i do nekoliko tisuća dolara te mjesecima čekati kako bi dobile frizuru koja će savršeno pratiti liniju lica ili nijansu koja će savršeno istaknuti ten i boju očiju. Dakle, koja su to imena koja na svojim listama čekanja broje i po nekoliko stotina klijenata i često stoje iza nekih od najslavnijih i najskupljih frizura na svijetu.

Ako želite držati sijede vlasi podalje od svoje glave, definitivno ćete se obratiti čovjeku kojeg još prati i nadimak – “Colourist to the stars”. Josh Wood stoji iza klijentica poput Elle MacPherson, January Jones i australske džepne Venere, Kylie Minogue, a dotaknuo se i pokoje slavne muške glave poput Micka Jaggera i Davida Bowieja. Njegova klijentela nije izložena u velikim izlozima, već je skrivena daleko od očiju znatiželjnika, pa se korištenje njegovih usluga nerijetko preferira po kupaonicama različitih mogula i njihovih žena, za što njemu nije problem potegnuti s jednog kraja svijeta na drugi u samo jednom danu. Tako njegova klijentela u biti ostaje pravi misterij, a čija je muška kosa savršeno prošarana sijedima ostaje pod upitnikom jednako, kao i cifre koje prate “the perfect gray”.

Frizerski saloni koje posjećuju slavne dame

January Jones

Iza savršeno iznijansiranih pramenova Jane Fonde, Tilde Swinton, Mirele Forić Srne i Tatjane Dragović, stoji slavni pariški kolorist Christophe Robin. Čovjek koji je doslovce promijenio percepciju bojanja kose na globalnoj razini i uveo pravilo što prirodnije to bolje. Sa samo 19 godina imao je klijentice poput Claudije Schiffer i Linde Evangeliste, a zatim je uslijedilo veliko prijateljstvo s poznatom glumicom i ikonom Catherine Deneuve čiji vjeran, kako privatan tako i poslovni odnos, traje već gotovo 20 godina. Nakon Catherine lista poznatih lica koja gorljivo žele doći u njegove ruke nije prestala rasti,

Gisele

Gisele

Naravno, savršenu boju mora pratiti jednako savršeni rez, pa će tako prvo na našem popisu slavnih frizera stajati ime Harryja Josha kao čovjeka koji stoji iza nekih od naših najomiljenijih nonšalantnih lookova koje smo imali prilike vidjeti na Kate Moss i Gwyneth Paltrow. Harryja prati klasična priča o mukotrpnom uspjehu. Nakon što je redovito nailazio na zatvorena vrata, odlučio je volontirati i mesti kosu s poda dok jednoga dana slučajno nije upoznao tada 16-godišnju Gisele Bündchen. Nakon što mu se požalila kako je njena kosa preseljenjem u Veliku Jabuku izgubila onaj prekrasan suncem okupani ton, Josh je odlučio riskirati, “odvukao” je Gisele u svoj stan i nekoliko eksperimentalnih poteza kasnije… Voilà! Njena karijera je eksplodirala, a Josh je doslovce preko noći pridobio klijentelu samo A-kategorije.

Frizerski saloni koje posjećuju slavne dame

Le salon de coiffeur, David Mallett

U šarmantnom pariškom salonu kojeg religiozno pohode slavni svjetski editori, dizajneri te glumice poput Charlotte Gainsbourg i Eve Green, koje izgledaju zavidno décoiffé, dočekat će vas David Mallet. Frizer kojeg je proslavio detalj poput feniranja “ispod” plastične maske kako bi se vaš pre-party make-up zaštitio od preranog topljenja. Osim toga, dočekat će vas i posebno uređen interijer za svaki detalj kojeg se osobno pobrinuo sam vlasnik, a nama se čini kako se sa svakim dodanim detaljem povećavala i njegova lista čekanja.

Charlotte Gainsbourg

Charlotte Gainsbourg

Kako biste pak došli na red u ruke čarobnjaka Georgea Northwooda, koji nije poznat po nikakvoj posebnoj ludoriji osim da jednostavno odlično radi svoj posao, morat ćete pričekati da se vojvotkinja od Yorka osobno pozdravi sa svima u salonu nakon njene savršeno isfenirane “Gwynnie”. Ovaj britanski frizer obavezna je londonska postaja mnogih slavnih, a odgovoran je  za nježne valove Rosie Huntington-Whiteley i Alexe Chung, koji su ujedno postali njihov zaštitni znak.

Frizerski saloni koje posjećuju slavne dame

Alexa Chung

Ako je vaša agenda bukirana partyjima i glamuroznim eventima, ili ste se jednostavno zaželjeli onog stava visoko podignute glave i osmjeha razvučenog od uha do uha koji inače prati metre i metre crvenih tepiha, u pomoć će vam priskočiti talijanski velemajstor Mauro Situra. Ovaj provincijalni frizer nadaleko je poznat po stvaranju novih trendova te svojim raskošnim čarolijama za koje su mu, navodno, potrebne samo četka, sušilo za kosu i nekoliko ukosnica, a svoj je trag ostavio na divama poput Naomi Campbell, Sharon Stone i Elisabette Canalis.

Bilo da živite pod svjetlima reflektora industrije praćene nevjerojatnim pritiskom da stanete na loptu u svojim dvadesetima, ili ste samo jedan od “običnih smrtnika” – u obje situacije vrijedi činjenica kako je stiliziranje kose nevjerojatno intiman čin za koji je potrebna prava osoba i velika količina povjerenja. A kad nađete tu pravu osobu – ko još pita koliko košta ljepota?

izvor: buro247.hr