Tutorijal

(FOTO): Sve tajne farbanja kose

By  | 

Farbanje kose je jedan od omiljenih načina mnogih žena da promjene svoju frizuru i unesu malo svježine u svoj izgled.

Naravno, svima je poznato da farbanje kose može da ošteti ne samo dlaku, nego i njen korjen i tjeme glave. Zato je važno znati – koliko često i kako farbati kosu kako biste je sačuvali.

Koliko često treba farbati kosu?

girl-924868_1280

Odgovor na ovo pitanje može da bude individualan – zavisi od toga šta želite farbom da pokrijete i da li je vaša kosa sijeda, da li želite da je posvjetlite, potamnite ili nešto slično.

Farbanje sijede kose

Ukoliko imate potrebu da pokrivate farbom sijedu kosu, najbolje bi bilo da to radite na svake tri nedelje. Toliko je potrebno da počne da se nazire izrastak, a ako je kosa samo prosjeda – toliko je vremena dovoljno da prođe da se farba i malo ispere – zbog čega mogu izbiti sijede vlasi.

Kako posvjetliti kosu?

Jedan do većih problema sa kosom može nastati kada želite da iz tamne, prirodne boje kose pređete u neku znatno svijetliju. S obzirom da magija ne postoji – a da farba može da uništi kosu – veoma je važno da ovo radite postepeno.

woman-1281830_640

S obzirom na to da je ovo najradikalnija metoda farbanja potrebno je napraviti plan i postepeno doći do željene boje, koju je kasnije lako održavati. Za početak – najbolje bi bilo da izvučete pramenove u boji sličnoj onoj kojoj težite.

Ostatak kose vremenom farbajte u sve svijetliju boju i na taj način ćete u jednom momentu doći do željene boje.
Ako želite ovakvu drastičnu promjenu – važno je da češće posećujete frizera i da naizmjenično ili zajedno farbate i pramenove i ostatak kose.

Održavanje jedne boje kose

boje kose 2

Ukoliko se farbate uvjek u istu nijansu – bez obzira na to koliko je ona drugačija od vaše prirodne boje – dovoljno je da kosu farbate jednom u četiri nedelje. To je dovoljan vremenski period da se kosa malo oporavi od prethodnog farbanja, a i još se neće toliko vidjeti izrastak (ako vam kosa raste malo brže).

Održavanje pramenova

Ukoliko ne želite da farbate cijelu kosu, nego ste se odlučili samo za farbanje pramenova – za održavanje je dovoljno da frizera posećujete jednom u mjesec dana ili jednom u dva mjeseca ukoliko su vam pramenovi manje izraženi, odnosno ako su sličniji vašoj prirodnoj boji kose.

Izvor: edukacija.rs