Tutorijal

(FOTO) Kako napraviti damsku punđu

By  | 
Pundja
Jedan od najpoznatijih frizera na svijetu i backstage guru, Guido Palau, uči nas kako da napravimo najpopularniju frirzuru sezone, koju je sam osmislio.

1. Dobro se pripremite. Nemojte počinjati da radite na savršeno čistoj kosi, sačekajte dan-dva. U suprotnom ona će biti premekana, kliziće vam iz ruku tokom namještanja, a i sama frizura brzo će spasti. Na kosu sam modelima nanio  lak, a potom je raščešljao. Na vlasima su ostali tragovi laka koji su očvrsnuli dlaku i tako mi omogućili da lakše pravim frizuru.

Frizura 1

2. Počnite sa ravno isfeniranom kosom. Tako ćete lakše stvoriti oblik koji želite. Potrebno je da bude fiksirana što bliže skalpu. Ako imate kovrdže, ispravite ih tako što ćete je isfenirati.

3. Natapirajte rep. Tapiranjem frizura će dobiti više volumena.

Frizura 2

4. Budite brzi. Ovo izgleda kao kombinacija frizure koju sam radio za revije Prade, Hugo Bossa i Marca Jacobsa. U suštini to je dotjeran rep. Malo sam se odmakao od prošlogodišnjih trendova koji su poručivali kako se „niste trudili“. Ovo bi trebalo da izgleda kao da ste sate proveli pored ogledala, a u stvari pravi se vrlo brzo. Možete biti dama za nekoliko minuta.

5. Ugledajte se na pedesete. Inspiraciju sam crpeo iz ikona kao što su Audrey Hepburn i Catherine Deneuve. One predstavljaju doba u kojem je žena u toku dana mogla da ima neformalnu frizuru i puštenu kosu koju bi uveče obavezno podizala i to je izgledalo fantastično.

6. Pametno pozicioniranje. Dajte ovoj frizuri svoj lični pečat tako što ćete postaviti rep na mjesto koje vi želite. Kod Prade, vezali smo kosu na vrhu glave, prije nego što smo zakačili rep sa strane, a kod Hugo Bossa to smo uradili u korjenu vrata. Jednostavno je vežite prozirnom gumicom, a potom je obmotajte pramenom kose, koji ćete fiksirati ukosnicama.

7. Ukrasi su presudni. Dobrim aksesoarom upotpunićete frizuru i cijeli imidž učiniti kompletnim. Skupite kosu, dajte joj oblik i definiciju i sve osigurajte šnalom ili češljićem.

8. Skupite kosu. Dajte joj oblik i definiciju i sve pričvrstite šnalom ili češljićem.

9. Osigurajte se. Spriječite sitne dlačice da se razlijeću tako što ćete nanijeti lak za kosu.

10. A šta ako imate kratku kosu? Ova frizura može se postići na kosi dužine boba i dužoj, ali ako je kraća, ovaj look možete nositi tako što ćete aksesoarom fiksirati samo šiške na stranu ili ih začešljati unazad i tako postići šik efekat.