Kosa

FOTO: FRIZURE SEDAMDESETIH I OSAMDESETIH

By  | 

Frizure su oduvijek bile važne, gotovo jednako kao i odjeća.

No u šezdesetima i pogotovo sedamdesetima kosapostaje simbol društvenih promjena, pravi politički manifest. Zapravo cijela dekada bila je u znaku kose. Svi su imali dugu kosu i pjevali stihove iz mjuzikla ‘Kosa’: ‘My hair like Jesus wore it, Hallelujah, I adore it!’ Imati dugu kosu značilo je buniti se protiv staroga sistema, protiv rata, ‘kosijaneri’ su bili dio novog, progresivnog, potpuno drugačijeg plemena.

Kosa sedamdesetih:

1. Za sedamdesete je upravo tipična duga, ravna, sjajna kosa. Do struka ili čak duža. Kosa kakvu su nosile Joni Mitchel, Joan Baez, Cher. Ili malo valovita poput one Jenis Joplin, ali opet potpuno prirodna, kakvom ju je Bog stvorio. Ukras hipi kosi bile su pletenice, cvijeće i marame, no sama kosa bila je netretirana, tek oprana i posušena na suncu i vjetru.

2. Sedamdesete su i vrijeme koje su obilježile svevremenske ljepotice poputFarrah Fawcet i Jerry Hall. Preplanule, raskošne i duge plave kose. Baš kao da su se taj čas vratile s kakve kalifornijske plaže. U sedamdesetima je svaka dječačka soba na zidu imala barem jedan plakat Farrah Fawcet i njezinih bujnih uvojaka. Zapravo, kad se malo bolje pogleda, to je bila neka preteča ‘fudbalerke’: dolje malo duža, gore malo kraća. No za pravu slavu ‘fudbica’ će morati pričekati još par godine.

3. Sedamdesete godine kao modernu i poželjnu frizuru predstavile su i afro. Amerikanke afričkog porijekla napokon su mogle nositi svoju kosu onakvom kakva ona jest, dok su se ostali morali jako potruditi da postignu taj look. Nekima je za to bio dovoljan tek široki češalj, dok su drugi satima sjedili u salonu da bi postigli popularnu ‘africu’.

4. Kraj sedamdesetih donosi zaokret prema punku, stilu koji je kršio sve norme pa tako i one vezane uz frizure. Kosa je bila nemarno počešljana, izblajhana, vrhovi zašiljeni baš kao kod Debbie Harry. Oni najhrabriji izbrijavali bi glavu sa strane i ostavljali samo središnji dio kose te ga dizali u irokezu. Na to su se trošili hektolitri spreja i gela za kosu, ali i obične zašećerene vode. Prava irokeza morala je izdržati i najžešće tulume.

Kosa osamdesetih

Osamdesete godine donijele su nov odnos prema kosi. Neki stilovi su nestali, neki se dodatno usavršili i razvili, a pojavili su se i neki posve novi.

1. ‘Fudbalerka’ je u osamdesetima doživjela svoj procat i predstavila se u svoj svojoj raskoši (iako će neki reći da bolje da nije). Kosa bi otraga znala biti duga i do pola leđa, a vrh glave ponekad bi bio ošišan na ježa. No samo pravi frajeri mogli su isfurati takav look. U osabdesetima ‘fudbica’ je postala zaštitni znak uspješnih nogometaša – odakle i naziv – i nitko se nije mogao probiti u prvu momčad bez brižljivo sređene ‘fudbalerke’.

2. Osamdesete godine donose još jednu neobičnu inovaciju: konjski rep – ali sa strane. Tisuće djevojaka šetalo je tako gradom s neobičnom izraslinom iznad uha, obavezno opremljenom šarenom gumicom. Rep sa strane mogao je biti kombiniram i sa šiškama, a za neobičnu frizuru bila je pogodna svaka vrsta kose.

3. U osamdesetim godinama vlasnice ravne kose naglo su se naše u problemu. Više nitko nije želio ravnu i sjajnu kosu kao s Woodstocka. Sad su u modu došle kovrče. Mogle su biti velike, napravljene pomoću velikih viklera, ili sitne, brojne, pomalo histerične, koje nisu mogle biti izvedene bez teških kemikalija od kojih se padalo u nesvijest. No za ljepotu se mora malo i trpjeti! Ultimativna kombinacija bila je fudbalerka s minivalom. S time niste mogli pogriješiti!

4. Ako je netko profitirao u osamdesetima, onda su to proizvođači laka za kosu. Frizure su bile ogromne, natapirane, kao da su ih radili s petardama. Uglavnom, frizura nije bila dovoljno velika ako vam nije stvarala probleme pri prolasku kroz vrata. Uz takvu je kosu išla i upečatljiva šminka. Uglavnom, laka za kosu i sjenila za oči nikad previše. To su bile prave osamdesete.

Izvor: jutarnji.hr