Kosa

Farbanje kose Istine i Zablude

By  | 

Kad god odlučite da promjenite boju kose suočavate se sa brojnim nepisanim pravilima i mitovima. Koja od ovih pravila treba poštovati, a koja ne? Odgovor na ovo pitanje je dao Miguel Angartina majstor za farbanje kose.

hair-coloring
1. Nakon farbanja sačekajte da prođe 24 časa pa tek onda operite kosu
Istina- Vjerovali ili ne ovo pravilo je tačno. Pranje kose u prvih 24 časa od farbanja se ne preporučuje jer je boji potrebno određeno vrijeme da se primi. Takođe ranim ispiranjem se uklanjaju toneri iz boje i zato kosa može izgubiti sjaj. Za ispiranje farbane kose najbolje je koristiti šampon za suho pranje.
2. Ne farbajte se kada ste u ciklusu
Zabluda- Niko ne zna odakle je ova informacija potekla, ali mnoge dame se pridržavaju ovog pravila. Međutim, nema nikakvih dokaza da hormoni utiču na kvalitet farbanja kose. Zato slobodno farbajte kosu i kada ste u ciklusu.
3. Ne nanosite šampon za suho pranje prije farbanja
Djelimično tačno – Mnoge dame se pitaju da li će na kvalitet farbanja kose uticati to što su prije farbanja oprale kosu šamponom za suho pranje. To zavisi od sastojaka koji se nalaze u šamponu. Ako šampon sadrži vosak ili određenu nijansu onda će on spriječiti da se boja dobro primi i zato ga ne treba koristiti. Šampon za suho pranje je dobar za ispiranje farbane kose.
4. Crvena kosa najbrže gubi boju
Istina – Molekuli crvene boje su najveći i zato su jednom polovinom na dlaci, a drugom van nje. Zato se crvena boja najbrže od svih ostalih ispira, objašnjava Angartina.
5. Šamponi za održavanje boja nisu efikasni
Zabluda – Ovi šamponi su prijatelji Vaše kose. Nemaju sulfate, parabene i zato duže i bolje održavaju svežinu Vaše farbane kose od drugih šampona.
6. Prije farbanja obavezno operite kosu
Zabluda- „Što je kosa prljavija to će se bolje ofarbati“, kaže Angartina. Prirodna masnoća tjemena štiti kožu od iritacija koje mogu nastati tokom farbanja kose.