Tutorijal

Depilacija: hladni ili topli vosak

By  | 

Iako neki smatraju depilaciju agresivnom metodom uklanjanja dlačica sa kože, ona je i danas veoma zastupljena i uspješna, a male tajne u vezi uklanjanja malja, otkriva naš stručni saradnik.

Depilacija dlačica može da se izvrši toplim i hladnim voskom, a klijenti koji se odlučuju za hladan vosak to čine prvenstveno iz higijenskih razloga i zbog visoke temperature voska. Ukoliko depilaciju obavlja stručno lice i to kvalitetnim voskom, ne može da dođe do opekotina i povreda kože tokom procesa rada. Depilacija hladnim voskom prilikom povlačenja trake često dovodi do kidanja dlake, a na bikini zoni može doći do stvaranja podliva jer je koža tu izuzetno tanka, dok se kod depilacije toplim voskom to gotovo nikad ne dešava. Dakle, metoda za koju se odlučite samo je stvar vašeg izbora, ali moje dugogodišnje iskustvo rada sa toplim voskom kaže da je on definitivno bolji. Danas je tehnologija pravljenja toplih voskova znatno poboljšana, njihova temperatura je prijatna za kožu i nije iritirajuća, a dodavanjem raznih boja i aroma postali su i atraktivniji nego ranije kada se koristio samo braon vosak.

INFEKCIJA POSLjE DEPILACIJE?

Tokom dvije decenije rada nije se desilo nijedan slučaj infekcije. Temperatura topljenja voska je 80 stepeni, tako da je mala vjerovatnoća prenosa bakterija i gljivica. Trake od depilacije bikini zone se bacaju nakon svake upotrebe i njih nikada ne pretapamo. Ipak, klijenti moraju da vode računa o higijeni poslje depilacije, pogotovo  o higijeni prepona i pazuha jer na tim mjestima pore neko vrijeme ostaju

otvorene i izložene bakterijama, pa može doći do infekcije. Obavezno treba izbjegavati odlazak na bazen i na javna kupališta odmah poslje

depilacije jer je rizik od infekcije i upale veći. To isto važi i kad se depilacija radi hladnim voskom.

Dakle, zabluda je da vosak prenosi infekciju, ali je veoma važno da izaberete salon gdje su higijenski uslovi dobri i gdje se vosak redovno mjenja.

ŠTA NAKON TRETMANA?

Postoji posebna krema koja se nanosi poslje depilacije za smirivanje kože, ali ima i raznih drugih preparata koji su namjenjeni za osjetljivu kožu i smirivanje iritacije. Najprijatniji osećaj je kada se na kožu, pogotovo na njene osetljive djelove kao što su bikini zona i pazuh, nanese talk.

VRIJEME JE ZA DEPILACIJU

Djevojčice obično kreću na depilaciju kada napune 14 godina. U pubertetu počinju da se pojavljuju dlačice koje im smetaju i zbog kojih se stide. Ipak, ne postoji pravilo kada treba početi sa depilacijom ali je veoma važno da djevojčice ne padnu u iskušenje da dlačice uklone brijačem pošto se na taj način definitivno pojačava debljina dlake i ne pomaže se u smanjenju njihovog rasta. Depilaciju treba raditi jednom mjesečno. To je dovoljno dug vremenski period tokom kojeg bi trebalo da izrastu sve dlačice i omoguće uspješnu depilaciju.

NAUSNICE

Postoje specijalni voskovi koji su namjenjeni za depilaciju nausnica i za osjetljivu kožu. Veoma je važno u slučaju ako je koža osjetljiva, odmah nakon depilacije namazati je hidrociklinom kako se ne bi stvarale bubuljice. S druge strane, ukoliko vam je čupkanje obrva pincetom bolno, moguće je višak dlačica i sa tog mjesta ukloniti voskom za osjetljivu kožu. Koža na bikini zoni i ispod pazuha izuzetno je tanka i osjetljiva, pa se na tom području nakon depilacije javlja crvenilo i peckanje što se rješava nanošenjem talka ili kreme za smirenje  iritacije.