Tutorijal

Crvena kosa – neka traje duže

By  | 

Farbanje kose i inače je zahtjevan posao, ali ako pri tome još imate crvenu kosu, onda znate koliko se ona ispire i da u roku od dvije sedmice i vatreno crvena postaje mrkva.

Ipak, postoje neki trikovi kojima ćete produžiti životni vijek crvenim vlasima, te duži vremenski period zadržati kosu lijepom i crvenom.

red

 

Pranje

Voda je zapravo najveći neprijatelj crvenoj kosi. Međutim, higijena je od izuzetne važnosti, tako da ne trebate ni pomišljati na to da kosu ne perete. Međutim, nakon farbanja je ne trebate prati otprilike 48 sati, jer ćete u ovom periodu boji dati mogućnost da se upije i veže za dlaku da bi bila postojana. Crvenu kosu bi trebalo prati hladnom vodom, ili barem najhladnijom koju možete da podnesete, jer što je voda toplija, veća je šansa da će se boja isprati.

 

Preparati za kosu

Za duži vijek crvene boje na kosi trebali bi koristiti blage preparate, poput onih koji ne sadrže sulfate, jer navodno oni oštećuju kosu. Pri tome, kad birate šampon, izaberite onaj koji je namijenjen farbanoj kosi.

 

Preliv

Ono najvažnije jeste preliv. Čuli ste sigurno kako plavuše koriste preliv za kosu nakon farbanja da bi neutralisale žutilo. Sličan preliv preporučljiv je i crvenoj kosi. Preliv se priprema tako što pomiješate hidrogen od 3% (ili 6% hidrogen razblažite sa vodom u jednakoj razmjeri), šampon i farbu za kosu koju koristite. Za ovo će vam biti potrebna mala količina farbe, oko 1 cm. Smjesu nanesite na mokru kosu prilikom pranja, kao što biste nanijeli šampon, utrljavanjem,  i ostavite da odstoji 5 minuta, te potom isperite. Krajnji efekat je lijepa crvena kosa, a pri tome ne oštećujete kosu kao prilikom farbanja.

 

Preliv za kosu odlično je rješenje koje biste trebali primjenjivati otprilike dvije sedmice nakon farbanja, jer će u ovom vremenskom periodu boja već izblijediti. Prelivom ćete joj vratiti prvobitnu boju i sjaj.