Kosa

Česta pitanja vezana za perut!

By  | 

Prije nego što se upustimo u kompleksnija pitanja, prvo objasnimo šta je zapravo perut. Perut su zapravo sitne pahuljice odumrle kože na tjemenu koje uzrokuje svrbež. To može dovesti do mnogo problema kao što je suho tjeme ili opadanje kose. Zahvaljujući načinu života i ishrani perut može postati veoma ozbiljan problem. Mi vam donosimo odgovore na najčešće postavljana pitanja vezana za perut.

Šta najčešće uzrokuje perut?

Postoji nekoliko vrsta peruti obično uzrokovanih određenim oboljenjima. To su:

Najpoznatiji uzrok peruti je gljivica malassezia. Ova gljivica je redovni stanovnik kože i vlasišta. Ponekad, pod nerazjašnjenim okolnostima, krene da se nekontrolisano razmnožava i zbog toga tjeme počinje da se ljušti.pojava peruti

Drugi oblik peruti se zove seborični dermatitis i uzrokuje masno ljuštenje tjemena i crvenilo. Ovo stanje često zahvata novorođenčad i može da se pojavi ispod ruku i na licu.

Psorijaza utiče na tjeme i uzrokuje pretjeran rast kožnih ćelija koje s vremenom otpadnu i stanje se.

Osim ovih oboljenja, hormonalne promjene,  problemi sa srcem, anemija, stress, briga i loša ishrana takođe mogu da uzrokuju perut.

Većina ljudi koja ima perut pati i od gubitka kose. Izgleda da postoji određena veza između peruti i opadanja kose. Moguće je da ono što uzrokuje jedno uzrokuje i ono drugo. Perut obično izaziva svrbež i kad češete onda stvarate traumu folikuli koja dovodi do opadanje kose. Dobra vijest je da se oba poremećaja mogu tretirati istim lijekom. Veoma je bitno da se prvo riješite peruti pa tek onda spriječite opadanje kose.

Dobro izbalansirana prehrana je osnova za zadrav život. Takođe pomaže da se tjeme i i kosa održe zdravim. U ishranu uvedite zeleno povrće, orašaste plodove, svježe voće. Jaja sadrže važne hranjive tvari, protein, željezo, vitamin B12 i veoma mnogo omega 6 masnih kiselina. Svi ovi sastojci su osnova za zdravo tjeme. Neka vam ishrana sadrži što više proteina. Budite sigurni da u organizam unosite 8 do 10 čaša vode dnevno. U potpunosti izbjegavajte začinjenu i prženu hranu i gazirana pića.1

Održavanje lične higijene je veoma bitno. Ne samo da će pomoći da uklonite perut već će spriječiti ponovnu pojavu. Pranje kose svaki dan nije dobra ideja. Tjeme će vam biti suho i pahuljasto. Izbjegavajte korištenje lakova za kosu i gelova ako imate perut. Smanjite stres i smanjićete perut. Prilikom pranja kose bitno je da podstičete cirkulaciju.